Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Боян Дуранкев: Брутна минимална работна заплата не съществува, работи се за специални интереси
Автор: Йоланда Пелова 12:09 / 21.12.2022Коментари (0)935
©
Икономистът проф. Боян Дуранкев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Депутатите от Парламентарната социална комисия оставиха в ръцете на правителството да определи размера на минималната работна заплата за 2023 година. Знаете, народните представители от Комисията по труда и социалната демографска политика приеха вчера на второ четене промени, с които се определя размера на брутната минимална работна заплата за догодина. Това стана с гласуването на второ четене на изменения, предложено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители, с което минимална работна заплата се заменя с бутна минимална работна заплата. Темата сега ще коментираме в следващите минути с икономиста Боян Дуранкев. Добро утро.  

Дано да е добро. Поздравления на вас и на слушателите. Поздравления за вас, че се захващате с тази наистина парлива тема.  

Проф. Дуранкев, парлива е да, и засяга всички ни, засяга всички хора. Ще настъпи ли поредният хаос в държава след това, което решиха депутатите от Социалната комисия?  

Очевидно е, че депутатите от тази комисия се занимават с алхимия, с нещо, което не разбират. Това личи съвсем ясно, защото даже студентите от втори курс в икономическите университети правят разлика между брутна минимална работна заплата, основна минимална заплата, нетна минимална заплата и т.н. И какво да кажа? Най-важното нещо, което е, че досега минималната работна заплата е основната работна заплата. Да добавя още две неща. В България почти половин милион души получават тази минимална работна заплата – те са 458 000 според нашата статистика. И още нещо, което също не трябва да забравяме, това е, че през тази година инфлацията в този сегмент на ниско платените, тъй като те купуват хранителни продукти, отопление и т.н., инфлацията е над 20%. Т.е. не трябва да се гледа на минималната работна заплата само като на някаква глупава аритметика от типа растеж на брутния обществен продукт, растеж на производителността на труда и тогава минималната работна заплата. Започвам с разграничението: първо, основна работна заплата или основна минимална заплата, това е базисната работна заплата, върху която не са начислени средствата по Кодекса на труда, както и допълнителното материално стимулиране. Това е финия и най-точния начин да се определя минималната работна заплата. Обаче, брутната работна заплата, съответно брутната минимална работна заплата сега трябва да включва социалните, здравните, данъчните разходи, всички начислени средства по Кодекса на труда, както и допълнителното материално стимулиране под формата на месечни, тримесечни и годишни премии. Забележете, че става дума за минимална брутна работна заплата, при което положение очевидно е едно важно нещо, че тук парламентарната комисия е отразила специални интереси, т.е. интересите на капитала, тъй като работната заплата е разход за всеки производител, а това означава, че интересите на капитала ще включват вече в брутната минимална работна заплата и т.нар. "клас прослужено време“. Но още в далечни времена в България е имало майстори, калфи, чираци и т.н., и те са получавали работни заплати, и имено диференцирани понеже имат различия в своя опит. Да не забравяме, че в момента горе-долу този клас прослужено време е 0.6%, той не е нещо голямо, в някои организации достига до 1.5%.

Разбира се, но знаем, че този клас се натрупва и хората вземат една що-годе добра сума след дългогодишен стаж в определена сфера. И по какъв начин сега ще се случват тези неща, след като клас прослужено време ще бъде включен в тази минимална брутна работна заплата? Това не е ли пагубно за хората?  

Само да кажа, че т.нар. понятие "брутна минимална работна заплата“ никъде не е дефинирано, такова понятие не съществува.  

А ние откъде си го измислихме? Откъде го измислиха тогава нашите депутати? 

Вероятно в добре отопляваните парламентарни зали, където стоят хора, които получават около 10 000 лева брутна работна заплата и допълнително премии за участие в комисии и т.н. Т.е. в случая ми се струва, че повече са работили т.нар. "специални интереси“ при определянето на това нещо, отколкото съответно се е мислело за тези почти половин милион души. Само да кажа, че има и трето нещо, което е нетната заплата. Например ако сега е 710 лева минималната работна заплата, нетната минимална работна заплата е 550.94 лева, защото удръжките са 159.06 лева. Ако се даде тази минимална работна заплата 770 лева, която се обсъжда в момента, ще се получават 597.50 лева, което е едно увеличение забелязвате от 47 лева, т.е. несъществено. Но сега ако погледнем как трябва да се изчислява по европейски на базата на средната брутна работна заплата, за да се определи основната минимална работна заплата, и ако погледнем в статистиката средната брутна работна заплата в момента е 1 787 лева – това са последните данни за септември, вероятно ще стане 1 800 лева, и ако е 50%, това означава, че минималната работна заплата трябва да отиде към 900 лева, а не тези 770 лева. 770 лева реално покупателната им способност от 1 януари 2023 година ще бъде с около 15% по-ниска отколкото беше на 1 януари тази година. Т.е. пропадат надолу  големи слоеве от населението, те ще търсят разбира се реализация в чужбина, ще се оголим съвсем. И очевидно е, че трябва друг подход отколкото този в момента. Между другото има нещо много интересно: казва се, че ние нямаме пари, че това ще струва от 850 милиона до 1 милиард повече в бюджета – да, така е, но България не е европейска страна, тя е една страна, която е подчинена на олигархията и плутокрацията по една причина: Плоския данък. Плоският данък, който беше въведен, облагодетелства свръхбогатите. Забележете, ние имаме милиардери вече в България, имаме мултимилионери също. Мултимилионер е човек, който има над 30 милиона долара нагоре. Произвеждаме все повече и повече. Веднага, ако направим една обратна статистика, ако се въведе европейското данъчно облагане, което хайде да не е германското, защото то и френското са много стръмна скала, но едно средноевропейско облагане и на корпорациите, и на най-богатите, и също така на наследството, тогава ще влязат тези милиард лева, а най-малко към 2 милиарда лева повече в бюджета. Т.е. пари има, опорна точка има, яснота как да се определя основната минимална работна заплата има. Единственото, което спъва провеждането на тази добра реформа в полза на всички, най-вече на най-страдащите, най-бедните, които работят разбира се, е промяна, която е по европейски тип. В случая тази парламентарна алхимия, пак казвам, тя не е европейска и въобще не може да се каже, че ще заработи, тъй като пак поглеждайки във всички европейски законодателни инициативи, документи, понятие "брутна минимална работна заплата“ няма кой да го дефинира, и в България ще бъде така.  

Проф. Дуранкев, очаквате ли правителството да не гласува тези промени?  



Правителството е от десни личности. Може би с изключение на една от партиите, които са в парламента, които настояват такова нещо да не вкарва, но десницата управлява. Още повече, че имаме и хунвейбини, които твърдят, че за да се даде шанс на младите, трябва да се премахне този клас прослужено време. Това напомня културната революция на Мао Дзъдун в едни по-далечни времена и изравняване на калфата с майстора, изравняване на професора с асистента и т.н. И не само алхимия е това нещо, но това е и грубо потъпкване на всякакви икономически и социални принципи и правила. Но в България разбира се всичко е възможно. Даже вероятно ще бъде възможно да се състави и правителство с третия мандат. И какво ще се случи след това? В такива случаи обикновено сме на прага на революция, ако се въведе такова нещо и ако се защитят само интересите на свръхбогатите.



Още по темата: общо новини по темата: 232
23.11.2023 »
10.11.2023 »
24.05.2023 »
27.04.2023 »
18.04.2023 »
27.01.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: