Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Боян Дуранкев: Жилищата вече имат платформата на круша, три са тенденциите в новата структура
Автор: Йоланда Пелова 12:25 / 01.02.2024Коментари (0)1083
©
Структурата на жилищата според площ и собственост се променя. Новата платформа е тип круша, налице са три тенденции в тази структура. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Дръжката (бел. ред. на крушата) се издига по-нависоко – строят се малко на брой, но жилища с все повече стаи: 5, 6, 7, 8, 12, 15, или един човек притежава 10-15-20-100-120 и повече жилища и живее като рентиер. Това е дръжката на крушата. Втората тенденция е, че средата на крушата, която преди е била най-широка, пропада системно надолу. Т.е. средната група, на средната класа и долната част на средната класа все по-трудно се добират до ново жилище и все по-трудно става неговото изплащане, особено след т.нар. "пандемия“ и началото на войната в Украйна. Все по-интересно става какво ще се прави за тази средна класа, на която най-много се държи в Европейския съюз.

Третата тенденция е, че долната част на крушата става все по-широка, все по-дълго обитавана и с все по-лоши жилищни условия. Това не е тайна – има хора, които живеят в жилища, които не отговарят на условията. Но ако погледнете и от гладна точка на условията, може би това ще бъде също много важно, защото около 20% от населението във Франция обитава негодни домове, 25% от живеещите под наем във Великобритания попадат в същата категория, а пък значителен брой хора примерно в Унгария, в Румъния, обитават жилища,  които не са годни за живот по принцип от съвременна гледна точка", коментира проф. Боян Дуранкев.

По думите му в България цените от 2015 година на квадратен метър жилищна площ почти са се удвоили.

Икономистът е категоричен, че основният фактор за ситуацията в България с жилищата са доходите и покупателната способност на населението, която по принцип е най-ниска в Европейския съюз: "Второ, това са условията за покупка на нови жилища от така наречената всеобщо известна средна класа, защото условията са понякога по-тежки, отколкото условията в другите европейски страни. И третата причина, има проблеми с жилищата в България – това е да го наречем почти пълното отдръпване на държавата от решаването на жилищния проблем. Държавата до този момент казваше: "Пазарната икономика е достатъчна. Почвайте да строите кой където може – както се вижда презастрояването на основните градове, независимо от влошаването на условията на живот, и всеки да се оправя сам кой както може“, смята проф. Боян Дуранкев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: