Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Чорбанов: Прекаралите Covid-19 или ваксинираните не трябва да ходят с маски
Автор: Екип Varna24.bg 20:07 / 18.05.2021Коментари (0)2039
©
Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен. Прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса. Това заяви в предаването "Лице в лице" проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

"За десетки заболявания прекарани веднъж, това създава имунна памет за цял живот. Това е повече от категорично. Понеже още никой не е отговорил на тези неща. Знае се, че прекаралите заболяването през април и март миналата година, първите заболели масово, в момента огромната част от тях имат имунитет. Там, където се казва - заразяване отново, нека да го повторим, за да бъдат зрителите информирани, 3 до 5% от световното население не реагира нито на ваксини, нито на заболявания. Това са хора, които при масовата ваксинация не получават отговор заради различни генетични специфики на това население, 3 до 5% в зависимост от етносите.

Към тези хора трябва да добавим хората с имунодефицити, които се раждат с даден проблем. Към тях трябва да добавим тези, с вторични имунодефицити, тези, които са на терапия, супресивна - астматици, хора с тумори, които постоянно биват на такава супресивна терапия. Те също влизат в тази група. И в развития свят ще се окаже, че едни 10% не са респондливи на ваксини или на вируси. Тези хора могат да се разболеят втори, трети, пети, десети път.

Ако има малка епидемия от 1000 души в 3 села, няма и да разберем за тези хора, те ще бъдат 2 двама, трима, петима заради бройката хора, които ще боледуват. Когато имате 1 млн. души – тези 3%, 5% до 10%  правят 30 000, 50 000, 100  000 души.  Това са хора, които всеки един от нас среща, всеки познава и чул – аз познавам един, който се разболя 4 пъти тази година от грип. Може в този рядък случай, но това не значи, че важи за цялото население.

Именно по тази причина прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани. Не трябва да ходят, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса“, категоричен е професорът.

По думите му, имунната защита не е кокошарник, който отвътре е затворен, отвътре има вход. 

"Ако имате имунна защита, тя е навсякъде във вашето тяло. Мукозната имунна защита, която е компонент именно на външния контакт на имунната система с околната среда работи точно толкова добре и по-добре, отколкото имунната защита вътре в нашата кръв. Именно затова огромната част от патогени и вируси проникват именно през устата.

Това се прави като държавна политика на много места, защото не могат да бъдат разделени хората. Виждате 100 човека, вие трябва да ги спрете и стоте и да проверите кой от тях е с паспорт, кой е прекарал заболяването и така. И понеже това не може да се прави, по-лесно е да кажете всички 100 човека да бъдат с маски“.

Професор Чорбанов каза, че той лично е изкарал тежко вируса, но бързо се е възстановил и функционалните му тестове от вчера са идеални.

"Никога не съм казал, че трябва да се неглижира ситуацията с вируса, напротив, абсолютно всеки би могъл да бъде поразен от този вирус“.

Професорът допълни, че вирусът не е бил по-страшен от неговото очакване:

"Но за съжаление се случи това, което очаквах. Нямаше да бъде толкова страшно, ако нещата се бяха развили по един път. В началото вирусът беше доста по-слаб като изява, не поразяваше деца, млади хора, би следвало мерките да бъдат насочени по друг начин. Да бъде спазено това, което препоръча световната общност, да бъдат защитени само рисковите, а да бъдат оставени младите хора да контактуват с него с цел да няма вирусоносители".

Опитът показва, че едни от най-тежките поражения коронавирусът нанесе на държави, които организираха пълни локдауни, те са емблематични в основа на това каква рязка вълна има след освобождаването на тези локдауни. Така че точно тези мерки не оказаха никакво благоприятно въздействие върху развитието. Третата вълна беше във всички държави, но държавите с най-стриктния контрол не се предпазиха".



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: