Проф. Делисивкова: Имаме нужда от еврозоната и въвеждането на нова валута

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
12:06 / 24.02.2023
674
Държавата ни трябва да подкрепи българския лев с всички средства на икономическата политика и да има борба с инфлацията. Това каза в ефира на "Добро утро, България" на Радио "Фокус" проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България. Според нея това е основният критерий, който страната ни не изпълнява в съответствие на изискванията за встъпване в еврозоната. Въпреки всичко Делисивкова смята, че ние имаме нужда от еврозоната и въвеждането на новата валута.

"Ако трябва да коментираме вчерашните изказвания на нашия гост - еврокомисар Домбровскис и оценките на титулярите на нашите официални държавни институции, България все още не е в пълна готовност, България трябва да извърви своя път, да се подготви за приемане на еврото", уточни професорът.

Тя каза още, че живеем в сложни временана на икономически принуди.

"Те се отнасят и за България, и за всички европейци. България има нужда от еврозоната, така както еврозоната има нужда от България. Един споделен сценарий за бъдещето е много важен в такива времена, да има партньорствата и да има известна цел, път и механизми за постигане на по-добро бъдеще", обясни 

председателят на Съюза на икономистите в България.

Според нея инфлацията се оказала неочаквано устойчиво зло за европейските икономики, но и за България, като въпросът, който трябва да си зададем е: "Защо в България тя е по-висока, отколкото в Еврозоната. Защо в България? Кои са вътрешните огнища на инфлация, които ние трябва да овладеем с определена икономическа политика, с ясното съзнание, че никой друг не може да направи това, а българите, които трябва да подобрят функционирането на пазарите на икономиката."

Проф. Делисивкова е на мнението, че присъединяването ни към Еврозоната има безспорни предимства:

"Ще имаме значителни предимства, принадлежейки към голямо парично пространство с по-ниски лихвени проценти, с това, че вътре в страната и като инвестиционен ресурс, и като мярка на стойност, и като средство за обръщение, и като международно платежно средство, ще функционира еврото като втората основна резервна валута в света", заключи проф. д-р Татяна Хубенова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (409):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Симеон Дянков: Нито БНБ, нито поредица финансови министри не обясниха какви са ползите от влизането ни в еврозоната
22.04.2024 Атанас Пеканов за България в еврозоната: Беше ясно! Няма да влезем на 1 януари 2025 г. и ето я причината!
22.04.2024 Politico: Руската пропаганда и инфлацията пречат на България да се присъедини към еврозоната през 2025-та
22.04.2024 Еврокомисар Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за приемане на България в Еврозоната през 2025 г.
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).