Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Дичев: За ЕС ситуацията в България е последна грижа
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 08.10.2020Коментари (0)893
©
"Процесите, които текат в Европейския парламент, са мотивирани не само от партийни страсти. Поправките, които се направиха в проекторезолюцията, са в посока на различни ценности, които у нас много не обсъждаме - правата на малцинствата, на различните, Истанбулската конвенция", това каза пред БНР културният антрополог проф. Ивайло Дичев в коментар на предстоящото тази вечер гласуване от евродепутатите на внесените общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България. Той беше категоричен, че върховенството на правото може да бъде обединяваща цел на обществото и обясни, че правото е философия, тип мислене, а не буквите и запетайките в закона.

По думите му ЕП е пространство на битки на политически сили с различни интереси, но там битката тече с по-различни средства:

"Не можем да си представим в ЕП да се държат речи като в нашия парламент, такава простотия. Все пак там е едно друго ниво".

Според проф. Дичев в България се надига вълна от граждански сили, които ще променят ситуацията в страната, рано или късно.

"Свикнали сме в нашата политическа действителност да очакваме директен резултат от действията. То не става така. Европейският парламент е преди всичко един голям кулоар - някакви групи се оформят, говорят си, мнения се оформят. Натъкваме се на това, че нашите политици не умеят да контактуват, нямат приятели и нямат възможност да влияят на тези невидими процеси", коментира културологът и уточни, че само Радан Кънев владее това.

Като по-сериозните теми на ЕС проф. Ивайло Дичев посочи Брекзит, пандемията от коронавируса, Полша и Унгария, а ситуацията в България определи като "последната грижа".  

"Забелязват се нещата, които се случват в България, но те са на втори план. Затова не смятам, че много директни мерки ще се вземат. ЕНП подкрепи Бойко Борисов, но ЕНП няма мнозинство в ЕП. Много е вероятно да се тръгне към обвързването на помощите за Covid-19 с върховенството на правото, което се отнася основно за страните Унгария и Полша, но може да засегне и нас - като трета страна, която не изпълнява тази регулация".

В предаването "Нещо повече" проф. Дичев коментира, че в интерес на ГЕРБ е да се отиде по-бързо на избори, за да могат да запазят част от своята легитимност: 

"Очаквам всеки ден да има скандали до изборите. ГЕРБ си отиват и ще станат една партия, която все по-трудно ще се намира партньори".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: