Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Димитър Димитров: Взаимодействие с ЕС и дипломатически усилия с Турция са част от решенията на проблема с мигрантския натиск
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 24.11.2022Коментари (0)869
©
Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Обръщаме поглед към така наболялата тема за мигрантския натиск. ситуацията като че ли излиза извън контрол, започвайки да даваме жертви. Къде е пробойната и какви мерки трябва да бъдат предприети? На пряката ни телефонна линия е проф. Димитър Димитров – ректор на Университета за национално и световно стопанство и експерт по национална сигурност. Проф. Димитров, за два дни станахме свидетели на три случая на преследване на мигранти от страна на органите на реда, един от които завърши с фатални последствия – полицай е с опасност за живота. Зачестяват случаите, рискуваме животи – какво се случва? 


Ами явно зачестяват тези случаи на нелегално, незаконно преминаване на границата, увеличава се броят на мигрантите и това вероятно е върхът на айсберга. Ние виждаме само това, което се е случвало с полицията, а вероятно има и други бусове и автобуси, които не са заловени от полицията или не са идентифицирани.  

Именно. 

Появява се проблем и затова статистиката, която всички органи, ангажирани с това, водят, трябва да покаже, че броят на мигрантите се увеличава непрекъснато. Но това не е единственият проблем, който съществува. Трябва да погледнем малко по-широко над това. Взаимодействието с Турция, взаимодействието с Европейския съюз, не да бъдат всички наши проблеми насочени, а така да си подредим нещата, че да си насочим усилията в тази посока, към решаването на този проблем. Ние продължаваме да търсим решение на мигрантския проблем с досегашните си инструменти – малко мигранти преминават, някои залавяме, други минават. Явно сме се изправили пред качествено нов проблем, който трябва да намери решение чрез качествено нови механизми, а те са търсене на помощ от Европейския съюз, концентрация на всички възможно ресурси около границата, дипломатически усилия с Турция, дипломатически усилия с партньорите ни от Европейския съюз. Просто това иска висок приоритет на усилията, така че да се справим с тази заплаха. 

Вие казахте, че всъщност се появява нов проблем, а ние продължаваме да търсим решение с досегашни инструменти. И в тази връзка, понеже вие сте експерт по национална сигурност, какви мерки трябва да предприеме държавата с оглед на последните събития? Или е точно това, което казахте – да потърсим взаимодействие? 

То има няколко такива случая в историята с миграцията. Традиционно през годините, да кажем почвайки от 2010 г. – следим тия неща, минават известен брой мигранти, кои заловени, кои незаловени, има някакъв такъв поток. Но 2013-2015 г. имаше голямо увеличение на мигрантската вълна, което предизвика проблеми в България, но предизвика и търсене на други решения. Създадоха се лагерите или центровете за настаняване на мигранти, построи се границата, тръгна се към взаимодействие с Европейския съюз. После тази мигрантска вълна отслабна. Сега пак се появява, и то вече в мащаби, които надхвърлят предишните мащаби. И затова трябва да търсим и такива решения. Аз вече споменах някои от тях, но да не се опитваме там с двама полицаи или малко хора от Специалните сили, или командировани от други райони да търсим цялостно, мащабно решение на този въпрос. А то е, пак казвам, взаимодействието с Европейския съюз и дипломатически усилия с Турция. Но има и технически възможности, така че да се контролира този поток от мигранти. Тук говорим за дронове, съвременни системи за наблюдение и камери, но както се разбираше от предишни изявления и изказвания, ние нямаме пари или средства да сложим батерии на камерите да работят. Това няма как да се оправдае, след като казваме, че това е голям проблем. Непрекъснато гледам репортажи по телевизиите с хора от Южна България, които са изложени на тоя мигрантски натиск всеки ден – ами те са притеснени, хората. Това е проблем на всички граждани всъщност. Виждаме, че той стига и до София, не е само там, край граничните села, които стоят забравени някъде. 

Вече наистина се разпространява този проблем и виждаме уплахата на гражданите.  

Иска се концентрация на усилията за решаването на този проблем. Нова ограда ли ще се строи, много интензивни дипломатическия усилия със съседните държави на ниво Европейския съюз. България е граница на Европейския съюз и много ясно трябва да постави тези условия за решаване на този проблем. 

След катастрофата във вторник оставки подадоха главният секретар на МВР и неговият заместник. Смятате ли, че тези оставки ще променят ситуацията с оглед на това, че казахте, че то трябва да се търси мащабно решение? 

Ами по-скоро не, защото имаше доста промени в МВР в последните няколко години, и в "Гранична полиция“, и в други структури, които се занимават с това нещо. Политическата нестабилност или тези промени, които непрекъснато се случват след всяко ново правителство, изобщо не влияят добре на системата за национална сигурност, защото новият началник, докато свикне, докато му имат доверие, дали е компетентен, идва нов и нещата така си вървят. А тези неща, както виждате, някои от тях изискват постоянни усилия и постоянни стратегически приоритети за това нещо, искат известно време това да се случи. Кога да се стартира проект за техническо оборудване на границата или да се построи нещо на уязвимите места, друг тип ограда или нещо друго, като началника го сменят през четири месеца? Така че по-скоро оставките няма да повлияят върху това нещо и не знам дали ще бъдат приети даже. 

Понеже заговорихме за политическата нестабилност, искам да ви попитам как повлиява липсата на редовно правителство и ефективни решения като причина за застрашената ни национална сигурност? 

Ами повлияват. Когато няма ясно управление, без да омаловажавам усилията на служебното правителство, президента и останалите, но когато я няма стратегическата перспектива, нещата се извършват рутинно, ден за ден. Никой не знае дали ще бъде ръководител след няколко месеца, за да постави началото на нещо ново. Така че това влияе определено и то е свързано именно с тези неща. Ако обърнете даже нещата от гледна точка на нашите партньори от Европейския съюз и НАТО, те също изчакват да видят какво ще стане, кога ще има избори, ще има ли правителство, кой ще бъде министър, какви са му вижданията по тези въпроси и това забавя много неща, които… Ние просто седим на едно място, даже и вървим назад до известна степен поради политическата нестабилност. 

Видяхме много закани, че ще има промени, ще започват да се търсят решения от страна на управляващите. Защо трябва да стигаме до фатални последствия, за да се обърне по-голямо внимание на проблема с мигрантския натиск? 

Ами пак стигаме до това, че когато няма стабилност, не може да се върви добре напред или да има нормално развитие в тая посока. Констатират се само тези проблеми, обществото ги забравя обаче за няколко дни. След това идват новите началници и пак продължаваме. Т.е. не управляваме процеса, а го наблюдаваме по-скоро. 

Как според вас може да бъде гарантирана безопасността на служителите на реда? Т.е. по какъв начин могат да бъдат обезпечени така, че да вършат работата си без рискът за живота им да е огромен, както видяхме с последните събития? 

То е комплекс от мерки. Когато вие имате добро наблюдение на границата, когато имате по-добър тип граница или ако трябва още една такава ограда, която е от друг тип, но по-бързо да бъде построена, когато ги разположите на такива места, че да не са в пряк досег с мигрантите, когато имате техническо наблюдение с камери и дронове и което вижда групите откъде минават и можете да концентрирате усилия, когато им дадете радиостанции, така че те да могат да комуникират, тогава ще бъдат по-защитени. Не е въпросът дали имат пистолети или автомати "Калашников“, а цялостна система, комплекс от мерки, които да ги защитават. 

Смятате ли, че предложението на МВР за завишаване на наказанията във връзка с нелегалния трафик ще спомогнат за решаване на проблема? 

Определено, да. Вчера един от експертите – Тихомир Безлов, също говори на тая тема, какво се случва с един мигрант, който преминава нелегално, незаконно. Той може да извърши поредица от нарушения, за които няма някаква особена санкция за това нещо – и границата, и напускането на лагерите. Така че това определено ще внесе някаква дисциплина. Но то е пак част от пъзела, част от общата картина, която трябва да бъде решавана. Ние и да ги увеличим сега наказанията, като няма парламент, няма кой да ги приеме тия неща и то ще минат две години сигурно. Тази дисциплинираща мярка, докато се разчуе сред мигрантите… Нали разбирате, пак опираме до политическата нестабилност. 

Както казахте и вие, трябва в крайна сметка да има кой да я приеме, за да влезе в действие. Как оценявате риска за националната ни сигурност? Колко сме защитени? 

Това е много широк въпрос. Чак такива глобални рискове няма за нашата национална сигурност. Ето ги такива фактори – мигранти, войната в Украйна, енергийната сигурност. Но нашата котва, нашето предпазно средство е членството в НАТО и в Европейския съюз, така че това ни държи над водата.  

И за да завършим този разговор, искам да ви попитам: кой е виновен за случващото се, къде е пробойната? Или това е комплекс от проблеми, които трябва да започнат да се решават? 

Обикновено нещата са свързани с управлението. Тези, които управляват, трябва да управляват добре – това е проблемът. Иначе може да има индивидуални грешки, но когато се случи нещо, особено по-мащабно – катастрофа, дали е авария или нещо друго, аз и друг път съм го казвал, преди това има 20-30 други по-дребни неща, които са дребни, но те са повлияли това нещо да се случи. Вижте и катастрофите. Дали са имали план за действие там полицията, дали са имали тези прословути шипове, които да ги хвърлят, пък дали е трябвало да ги хвърлят, пък къде да отклонят. Дали са комуникирали достатъчно, пък с какви автомобили са ги гонили там, или каквото се случва – т.е. пак отиваме до системна грешка и системен въпрос, който трябва да бъде решаван по друг начин. Не че единият полицай е действал по един начин или другият се е объркал нещо при осъществяването на гонката примерно – пак отиваме към липсата на системен подход, поредица от мерки, които да гарантират решаването на тоя въпрос. 

Това са малки детайли и проблеми, на които може би, ако се обърне внимание, ще се задейства решаването на проблемите и може би няма да се стига дотук. 

Ами да, защото те пак са свързани. Дали имате подготовка, дали имате необходимото техническо оборудване, дали имате необходимото въоръжение, дали имате комуникация с останалите структури така, че примерно да бъдат задържани тези хора или да бъдат локализирани още на границата – виждате, че пак говорим за поредица от неща и система за национална сигурност. 

Надяваме се да се взимат навременни мерки и да се обръща внимание на тези неща, които са свързани, за да може да не се стига до събитията, на които станахме свидетели. 

Габриела ГАНЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 27
23.12.2022 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
23.11.2022 »
23.11.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: