Проф. Донка Байкова: През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:13 / 18.07.2023
1227
В такъв горещ период трябва да подпомогнем нашите физиологични потребности и процеси. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Центърът на терморегулацията се намира в междинния мозък, обясни тя. Човешкият организъм се справя с горещините чрез излъчване на топлината от тялото чрез изпотяване и изпарение на потта. "Това означава загуба на вода, соли, малко въглехидрати и витамини“, обясни специалистът.  

Препоръчителното количество течности през зимния период е 30 мл на килограм телесно тегло, но през летните месеци то трябва да достигне до 50 мл.  

Проф. Байкова препоръча да не се излиза в най-топлите периоди от деня между 11.00 и 17.00 часа, ако не е наложително. В този диапазон законодателството е уредило активна трудова дейност на открито да не се извършва, отбеляза тя.  

Важно е преди да се излезе навън, организмът да бъде подготвен с поне 700 мл изпита вода. Разликата между помещение с климатик и температурата на околната среда не трябва да е повече от 8 градуса, подчерта проф. Донка Байкова. "Когато вече сме навън, на всеки половин час, най-много 45 минути да подкрепяме организма си с половин литър вода. Жаждата е закъснял симптом от обезводняването“, предупреди проф. Байкова.  

Алкохолът има диуретично действие, т.е. от организма се излъчват допълнителни течности, подчерта проф. Байкова. "Не е препоръчително в най-горещите часове да пием алкохолсъдържащи напитки. Възстановяване на физиологични загуби чрез бира може да има само и единствено ако тя е придружена от същото количество вода“, обясни тя.  

През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни. Мазните храни са носители на много калории и са енергийни източници. "В тялото ни ще се образува топлина, която трябва да излъчим по някакъв начин, за да регулираме температурата на тялото си. Ето защо е важно храните да бъдат леки. През този период организмът ще се лиши и от своите излишни мазнини. През топлите периоди на годината сваляме поне два-три килограма“, уточни експертът. 

Важно е загубата на витамини чрез потенето да бъдат компенсирани с много пресни плодове и зеленчуци, допълни проф. Байкова. Консумацията на месо трябва да е умерена – нетлъсто свинско месо, пилешко, заешко. Добре е да се наблегне на рибата, допълни специалистът по хранене.  

При топлинен удар или прилошаване заради горещините пострадалият трябва да бъде пренесен на хладно място и да бъде охладен чрез студени компреси и вода.  

Децата са по-уязвими от възрастните, тъй като тяхната терморегулация не е в състояние да се приспособи толкова лесно към околната среда. Лицата над 65-годишна възраст също са с понижени адаптивни способности. "Това са рисковите групи от населението, както и хората, които приемат лекарства“, посочи гостът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1241):
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
11.10.2023 Късметлия намери часовник за 300 000 лева на централния плаж на Слънчев
бряг
Още новини от Национални новини:
Спиралата на борчовете и защо затънахме до над 420 млн. лева необ...
Шкварек след изтеклия запис: С кои, по-точно, олигарси се борят П...
"Кеш в торби": Изтече скандален запис между Кирил Петков, Асен Ва...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).