Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Дуранкев: Очакваните дупки в бюджета са повече от дупките в голяма буца холандско сирене
Автор: Веселка Иванова 17:14 / 15.04.2024Коментари (0)1207
©
Очакваните дупки в бюджета на България са повече, отколкото са дупките в голяма буца холандско сирене. Засега те не се забелязват, но очакванията са най-малко 3 млрд. лв. да бъде нашия БВП накрая на годината от прогнозирането. Това означава, че дефицитът от 3% едва ли ще бъде спазен и съответно поредното отлагане на членството ни в Еврозоната ще отиде най-рано към 2026 година. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Другото важно нещо за бюджетарите е, че разходите ще трябва да се намалят с около 4 млрд. лв., ако се очертава такъв БВП. Тоест, прогнозният държавен бюджет към средата на годината вероятно ще трябва да търпи корекции, но това не означава, че има някаква апокалиптична картина пред България. Същото нещо се наблюдава и в други европейски страни", успокои той.

Що се отнася до разминаването между старата власт и служебния кабинет за парите във фискалния резерв, проф. Дуранкев обясни:

"Всеки от нас има ляв и десен джоб. В левия постъпват приходите, в десния са разходите. Ние не балансираме непрекъснато ден по ден това, което получаваме и онова, което ще харчим, а си правим месечни и годишни бюджети. Същото нещо е и в държавата. Така че, ако днес направим същите изчисления, които бяха дадени преди няколко дни, те ще бъдат напълно различни от това, което е, тъй като в момента са постъпили доста приходи, а се очакват същевременно неочаквани, на пръв поглед, разходи. Най-вече имам предвид т.нар. "великденски добавки" от 100 лева на най-бедните пенсионери".

Според икономиста няма съществен проблем с фискалния резерв.

"Има повече проблеми от гледна точка на завършека на тази 2024 година. Причините са няколко и не бяха предвидени умело от правителството, когато се подготвяше този проектобюджет през есента на миналата година. Първо – след като ние се намираме в ЕС, в който имаме капиталистическа икономическа система, всяка такава система има цикли и никога не върви само нагоре. Между два върха на циклите няма права линия, която България да прескочи и да премине от връх на връх. Тази година първото нещо, което не беше отчетено е, че именно реалният БВП на ЕС ще отбележи прираст едни жалки 0,6%, докато България ще има растеж от 1,6%. Това отново означава, че сме в застой от гледна точка на икономическия растеж. Още повече, че българският износ намалява през последните месеци, тъй като има застой в другите страни от ЕС. Второто нещо, което не беше отчетено и създава заплахи пред стриктното изпълнение на бюджета, е промяната на веригите на доставките. Най-вече поради изграждането на т.нар. "многополюсен свят", при който връзките на европейския свят точно с Руската федерация се прекъсват, освен за някои по-специални страни. И третото – новата "Студена война" и участието на страните-членки на ЕС пряко или косвено в конфликта Украйна-Русия е свързано с преимуществено развитие на военната икономика за сметка на гражданската. Минохвъргачки и снаряди никога не водят до благоденствие", коментира още проф. Боян Дуранкев.

"Най-интересното, което трябва да отчетат нашите политици от служебното и от бъдещото редовно правителство у нас, е промяната на ветровете в Брюксел. Тя задуха тази седмица – проектодокументът за перспективите до 2030 година е пълен с препратки към бъдещето на отбраната, сигурността и миграцията. Може да се очаква преструктуриране на икономиките на страните-членки от ЕС, което няма начин да не повлияе негативно на българската икономиката", добави икономистът.



Още по темата: общо новини по темата: 477
29.04.2024 »
29.04.2024 »
28.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: