Проф. Герджиков смята, че има много по-спешни неща от отпадането на студентските такси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:58 / 30.01.2024
973
Изненадващо беше решението да се отменят таксите в държавните университети. Това има два позитива - от една страна, за студентите, защото ще има по-широка възможност за тези, които нямат достатъчно средства, да имат достъп до образование. От друга страна, за университетите, които, предполагам, ще имат повече студенти, когато висшето образование е безплатно. Това заяви проф. Анастас Герджиков.

"Вчера на среща на Съвета на ректорите с мистър-председателят се обсъдиха редица проблеми, най-вече такива за финансови средства, като средствата за капиталови разходи и за библиотеки. Истинският проблем е във финансовия модел", каза проф. Герджиков.

Според него други сектори в образованието имат по-спешна нужда от финансиране.

"Ако трябва да избера къде да отидат тези много милиони, няма да избера студентските такси, има по-спешни неща. Едно от тях е да решим проблемът с огромната разлика в коефициентите между професионалните направления", отбеляза проф. Анастас Герджиков.

Той коментира и отпадането на изпитите за прием в някои специалности в българските университети.

"Държавните зрелостни изпити бяха замислени като вход за висшето училище, за да може по по-обективен начин външна комисия да оцени знанията на ученика. Това решение не сваля летвата, тя се сваля от нивото на матурата, но университети могат да вдигнат това ниво по свой начин", каза проф. Герджиков.

По думите му липсата на профилирани университети, които да преподават определени специалности, също представлява проблем за образователната система.

"Университети са много, това не пречи на никой, това, което пречи на всички е, че във всички университети се предлага всякакво образование. Не може в университет, където, например, профилирано се изучават технически науки в момента да има и право, литература и т.н. Това е проблем".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).