Проф. Христов: Мислех, че България е ударила дъното, но това, което видях в САЩ, ме успокои

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
09:02 / 06.10.2020
2622
Социологът проф. Иво Христов коментира в "Тази сутрин“ по бТВ дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. "Това беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“, посочи социологът.

По думите му това, което се случва там, е "крайно неприятно и изключително напрегнато“. 

Първият телевизионен дебат между двамата беше белязан от хаос, нападки и обиди. 

"Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество - общество на ръба на гражданската война“, посочи Христов.

"Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешна разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни. Мисля, че 2020 г. ще бъде началото на взривни процеси в световен мащаб“, предупреди Иво Христов.

"Ако Байдън дойде на власт, това означава серия от войни в нашия регион. Ако остане Тръмп, означава, че ще продължи демонтажът на всички международни споразумения“, прогнозира социологът. "Като се има предвид цветущата възраст и здраве на Байдън, по всичко личи, че главният действащ ще бъде неговият вицепрезидент - сенаторът Камала Харис."

Христов коментира и конфликта в Нагорни Карабах. "Крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и Иран, застават зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия“, категоричен е социологът.

За вчерашния дебат в Европейския парламент в Брюксел Иво Христов коментира:"Много пада свирката. Европа няма никакво реално влияние, освен за пари. Това е част от нашата българска черта - някой друг да ни реши. Ние имаме проблем със себе си. След Борисов ще дойде друг авторитарен режим.“

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).