Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Христова: "Омикрон" е у нас и следващата вълна на COVID-19 се задава като лавина
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 05.01.2022Коментари (0)1623
©
Възможно е да се окаже, че имаме хиляди заразени и в същото време нисък процент хоспитализирани. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод новата вълна на коронавирус, причинена от варианта Омикрон.

 

Омикрон е у нас, очакват се доста повече проби, поясни проф. Христова, според която вълната се задава като лавина и се очаква общата заболяемост бързо да се повиши.

Според различни изследвания един носител на Омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт, уточни Ива Христова.

Новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите, поясни специалистът.

Бустер дозата многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, коментира проф. Ива Христова.

"Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти, но тъй като с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 според едни публикации, 40 до 50 пъти отгоре. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита.“

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, не може да се говори, че ще се слага ваксина на всеки три месеца, изтъкна проф. Христова.

Данните от Великобритания показват нарастване на случаите спрямо максималните от предишната им вълна пет пъти, но в същото време намаление на смъртността пет пъти спрямо предишната вълна, отбеляза още Ива Христова.

Христова не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи тя.

"Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца ваксинирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. 9 месеца е страшно много.

Защита имаме, но Омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем него, ни трябва бустер, за да вдигне отново, на тавана да сложи нашата имунна система, тя е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране.“

От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били на деца и млади хора – от 10 до 20 години, другата половина – на хора между 45 и 65 години, уточни Ива Христова.

В сравнение с Делта вълната данните от света показват по-често засягане на децата и жените, докато първоначалният, британски вариант по-често е засягал мъжете, отбеляза тя.

"Все пак децата го прекарват леко, не го предават толкова лесно и към момента се прецени, че е добре да посещават училищата. Към момента е правилно това, че те все още са на училище.“

Ваксината остава единственото не, но най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко, обобщи проф. Христова.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: