Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Кирил Топалов: Трябва да се пише за историята
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 23.11.2023Коментари (0)618
©
Получавал съм много награди, особено като посланик. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" писателят, драматургът, преводачът, дипломатът проф. Кирил Топалов по повод получаването на най-високата държавна награда в областта на културата и духовността “Св. Паисий Хилендарски". "Получавал съм най-високите държавни ордени на Гърция, Ватикана, Малтийския орден, Черна гора, но те са в някаква степен протоколни. Посланикът на края на мандата си винаги получава най-високия държавен орден на държавата, на която е бил. В България почти не съм награждаван за нищо и затова ми беше много приятно сега, че получих тази най-висока държавна награда и то на името на Паисий Хилендарски, чието дело аз съм преподавал 40 и няколко години и в Софийския университет и в някои други български, и във френски, италиански, гръцки университети",  добави Топалов.

"Преди месец и половина бях и в Цариград, в нашата Екзархия сред българската общност. Там говорих им за Паисий, много им беше интересно, питаха, дълъг разговор стана. Тоест, това е награда, която така да се каже, лично аз я смятам като прилягаща на моите интереси и на моята работа, която може би съм свършил", каза още проф. Топалов.

Той отбеляза, че не е от тези, които биха посмели да кръстосат шпаги с Димитър Талев, с Емилиян Станев, с Димитър Димов.

"Ние трябва да уважаваме предците си, колкото и сега, като им четем романите да намираме понякога някои неща от стила, от слога, от така характеристиката на някои от героите, от конфликтите, винаги може по-добре. Пък като че ли за някои хора е най-лесно да поправят класиците, аз не съм от тях. Аз се отнасям с пиетет и уважение към класиците", каза още проф. Кирил Топалов.

По дмите му, неговите студенти-българисти знаят кои са Паисий, Бозвели, Неофит Рилски, Григор Пърличев, братя Миладинови- Не всички обаче знаят кои са нашите големи възрожденци. И делото им някак така оставаше живо, можеше повече хора да прочетат за него.

"Иначе, кой разгръща сега научни книги, за да чете за нашите възрожденци. Не е лошо да се пишат романи, разкази, книги за тях, пиеси. Аз съм писал пиеса за Кирил и Методий “Притча за философи" и се игра с огромен успех някога в “Театър 199" и в още няколко български театъра. Трябва да се пише за историята, по този начин тя достига до хора, които няма да разтворят историческа книга, а и пробужда интересът им. Мен доста приятели са ме питали, след тази пиеса за Кирил и Методий, за неща от техния живот, за конфликтите им с властите и във Византия, и в Моравия, по-късно и с папата и т.н. Така че трябва да се пишат исторически романи, аз съм “за" това. 

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: