Проф. Костадин Ангелов във Варна: В Европа вече се говори за български модел в борбата с пандемията

Автор: Пламена Николова
Коментари (8)
15:21 / 07.03.2021
6117
"В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", заяви при визитата си във Варна днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Varna24.bg.

"Моята равносметка ще я споделя, едва след като кризата приключи, защото е необходимо време, за да анализираме всеки един факт – гледайки назад във времето, за да сме обективни. Когато си вътре в кризата и гориш с проблемите, не можеш да прецениш дали всяко едно действие или решение са правилни за всички. Не бих казал, че в страната има критични точки по отношение на недостиг на легла за лечение на коронавирусна инфекция, по-скоро има в определени области с по-голям натиск. В тези точки на страната има запълване на определения капацитет от легла, като в момента се правят трансформации, така че този капацитет да бъде увеличен. Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19.  

По отношение на ваксинацията и ваксините – две неща се случиха в България.

Първо ваксината на Оксфорд. Всички ни обясняваха, а журналистите ни задаваха въпроси, защо в България ще се прилага на лица над  55 години, тъй като според мнението на някои експерти не трябваше да се прилага, тъй като нямаше достатъчно изпитвания.

Сега всички виждате, че големите държави, които са лидери в ЕС разрешават използването на ваксината за тези възрастови групи.

В този период България взе едно решение, което беше стъпило само на науката.

Второ: Германия започва да отваря зелени коридори – отново българско решение, което ние взехме на база желанието ни да постигнем максимален ефект спрямо темпа на ваксинирането.

Сега се катерим достатъчно бързо в класацията, но не се надбягваме с никой. Аз нямам за цел дали ще сме първи или втори, моята цел е 70% ваксинирани българи. Борим се за 100% здрави българи, не излекувани, а здрави български граждани.

Затова когато говорим за управлението на една криза, с която със сигурност ще се справим, защото слушаме само науката и разума, не можем да говорим за емоционални решения или такива продиктувани от страх, или пък слушайки всички експерти, които се изказват в публичното пространство, но и които не носят отговорност с думите си. Отговорността я носим само ние“, коментира още във Варна здравният министър.

Виж коментарите (8)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).