Проф. Кожухарова: Бавно падаме надолу след пика на четвъртата вълна

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
17:31 / 12.11.2021
1617
Намалява темпът на нарастване на заболеваемостта от ковид у нас през последните две седмици, съобщи на брифинг съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова, предаде репортер на Plovdiv24.bg. "Намалява и броят на заразените и вече се вижда резултатът, вижда се, че падаме надолу след пика“, добави Кожухарова. "При спазване на мерките се надявам този ход надолу да продължи“, каза още тя. Проф. Кожухарова  посочи, че това не е така във всички области. Някъде ситуацията е тежка.

Проф. Кожухарова посочи още, че намалява и броят на хоспитализираните в България. "Надявам се тази тенденция да се запази през следващите седмици. Нещата не стават бързо, това е най-голямата вълна и за качването до върха ни трябваха 13 седмици“, каза Кожухарова.

Броят на тестваните хора на 1000 души също показва рязко нарастване на извършените тестове, особено след въвеждането на зеления сертификат. По време на вълна това е най-сигурното нещо и това забавя хода на епидемията и води до спадането на заболеваемостта, смятат експертите. Това тестване у нас е започнало съвсем навреме и ако продължим така ще продължи да спада заболеваемостта, твърдят те.

Зеленият сертификат е активирал и имунизациите в България, посочиха още от Министерството на здравеопазването. Трайната и постоянна мярка срещу пандемията обаче си остава ваксинацията.

Завършеният ваксинационен курс у нас е достигнал добри нива при възрастните хора. Но имаме още много да растем, въпреки че това е едно добро начало.  

"Много по-интензивно трябва да върви ваксинационният процес у нас, затова се ваксинирайте, призова проф. Мира Кожухарова

Здравният министър Стойчо Кацаров и благодари и посочи, че благодарение на неаните съвети и експертиза нещата у нас се подобряват.


Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).