Проф. Кожухарова успокои хората за паднемията, но ще има и недоволни от това, което тя каза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:31 / 14.02.2022
1334
Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада и не се очаква нова, отбеляза в предаването епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

По думите й коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.

Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон.

Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат, заяви епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висока, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус, посочи проф. Кожухарова пред bTV.

Според нея мерките срещу епидемията към момента не са особено затегнати – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не на всякъде, отбеляза тя.

Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение, обясни епидемиологът.

Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване, вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС.

В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите, посочи проф. Кожухарова.

Според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати децата не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните,  а точно обратното, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).