Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Лилков: След 9 септември БКП много бързо печели поддръжници и "забърква маята"
Автор: Екип Varna24.bg 12:01 / 09.09.2021Коментари (2)1417
©
Коментар на проф. Вили Лилков във фейсбук по повод на 9 септември. Той е известен български политик, един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция. 

След 9 септември 1944 г. БКП много бързо печели поддръжници и "забърква маята“, с която 45 години целенасочено оформя новия социалистически човек. Кои са тези хора и откъде идват? Владимир Свинтила описва съюзяването на сталинистите и новодошлите в БКП:

"Помня тези тълпички пред клуба. Всички те бяха от т.нар. неутрални. Когато опозицията и сталинистите се бяха хванали гуша за гуша, тия гласуваха с бели бюлетини. Партийните началници се ориентираха към тези хора. Почваха да вземат думата на събрания, да ораторстват. Говореха глупости. Ние се смеехме... Те извираха от невероятни места. Женици и смачкани мъжлета с оглупели лица. Те ставаха общественици. И говореха зa "славните партизани“, за хората "които са давали кръв“. Най-сетне сталинистите бяха намерили своите масови почитатели. С тях пълнеха служби, на тях отваряха път към професурата, към журналистиката, към администрацията. Тях те конституираха като управляващо съсловие. Това бе земната маса, от която сталинистите правеха новия човек.“

Бедният произход и политическата неутралност преди Девети е уводът в техните автобиографии: "Деветдесет и девет на сто от тия биографии съдържаха следното твърдение: "Родителите ми не са членували в никакви партии, не са се занимавали никога с политика.“ Един рефрен като от египетската "Книга на мъртвите.“ В България е имало хайдушко движение, имало е въстания, Копривщица и Батак.

Имало е борби за национално утвърждаване, имало е борби за Съединението, имало е Сръбско-българска война, имало е селско въстание, Шабла и Дуранкулак, имало е Стамболов и Стамболийски, имало е Септемврийско въстание, Демократически блок. Тия хора не бяха участвали в нищо от всичко това. Това бяха синовете на "хорицата“, които изпълниха казионните единни организации, на които ние трябваше да създадем самочувствие. Никой не видя тази пасмина, нито социалисти, нито земеделци, нито демократи. И никой не подозираше нейните възможни функции!“


Отсъствието на родова памет, липсата на какъвто и да било принос към обществения, научен, културен, икономически, изобщо всякакъв напредък на България и непознаването на градската култура и ценности позволи на тези хора години наред да живеят със самочувствието, че те са народът и носителите на изключителни ценности и морал в обществото и са единствените трудещи се в България. БКП се опря на тази "земна маса“ и на нейната култура.

И тази маса постигна целта, като преработи по своя калъп българските градове, наложи свои ценности, модели и вкусове в културата. Днес в много голяма степен техните наскледници продължават да доминират, те са навсякъде, докопаха се до невероятни места, пълнят медиите, държат речи в парламента, коват закони... Има такъв народ!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.09.2021 г.
0
 
 
Лилков е типичната синя, бетонна кратуна. И той си изживя живота и направи кариера, професура, напълно отчужден от исторически, философски, човешки смисли. Ще му спестя понятието, което най-удачно обрисува такива хора. Дано поне това е резултат на семейна традиция и емоционална увреда, защото има и по-лоши примери - А. Йорданов. Доказателство за думите ми са тотално сбърканите разсъждения и изводи, които са отнесени към модерното време. Жалкият типаж, които така страстно е описан, е типичен за всяко общество и за всяко време. В нашите условия описанието напълно пасва на "партията" на геппаджиите. ИТН и поддръжниците му са коренно различно обществено явление. Професоре?!
Aнонимен
на 09.09.2021 г.
0
 
 
Баща му и дядо му сигурно са фашисти. Заради тях загубихме една трета от България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: