Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Мермерски разкри много прост трик, който ще ни спаси в жегите
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 10.08.2017Коментари (1)1276
© Varna24.bg
Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от различни заболявания. Проф. Христо Мермерски обаче е открил начин да се справим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве, пише "Телеграф". "За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко. 

Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс "Мис мокра фланелка". Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, ако ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо", обяснява специалистът. 

"При резките промени на температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време", казва проф. Мермерски. Той съветва следобед между 14 и 16 часа да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мократа тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа. Хубаво е тя също да е мокра, защото мозъкът е най-уязвим.

По думите на проф. Мермерски храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци. "С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура", обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт.

Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб. "Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини и такива, които не ядат този продукт. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването", казва професорът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Има резултат от "откритията" на професора! Днес видях две дами на почтена възраст (наборки на Мермерски) да се развяват с мокри фланелки по Главната...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: