Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Николай Витанов: Няма събития в живота с вероятност нула
Автор: Йоланда Пелова 17:32 / 14.03.2023Коментари (1)1415
© Фокус
Проф. Николай Витанов в интервю за предаването "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус"

Проф. Витанов, защото числото Пи е определяно като едно от най-загадъчните и магическите числа в математиката?  

Много просто – всеки нещастен ученик се сблъсква с него четвърти-пети клас най-късно. Оттам нататък всеки знае какво е числото Пи, като попораснат малко някои хора научават за многобройните му приложения, и така.  

Числото Пи е равно на 3,14 – това знаят повечето хора.  

Горе-долу толкова. Но след това има още.  

Кои основните характеристики на числото Пи, можем ли да кажем?  Основната характеристика е следната, сега аз няма да ви разправям тривиални неща, знаете, че числото Пи след десетичната запетайка има безкраен брой знаци. Хващате и кодирате числата да речем по двойки по букви, и вътре в числото Пи може да намерите всеки текст.  

Всеки текст?  

Да.  

Много интересно.  

Значи, "Война и мир“ можете да я намерите цялата някъде, ако търсите достатъчно. Някоя книга ако искате да напишете, просто сядате и смятате числото Пи, и ако чакате десетина хиляди години ще се появи някаква книга, да речем продълженията на историите за Шерлок Холмс и зловещия професор.  

Никое число не може да се похвали сигурно с такава слава като числото Пи.  

А, според мен има още едно, ама то не е чак толкова известно, защото децата се сблъскват с него чак в горния курс, това е числото Е – основата на алгоритма или числото Константата на Ойлер-неперовото число, но числото Пи възниква в четвърти клас.

Математика ли е животът ни? Със сигурност е математика, реторичен ми е малко въпросът. Свързан ли е той с безкрайното очакване? Можем ли да направим аналог с числото Пи?  

Значи, ако не беше математика, аз нямаше да съм тук и нямаше да съм професор по математика, нали се занимавам с математическа социална динамика. Значи, всичко е математика да знаете. И това как човек сключва брак и се влюбва също е математика – има цели книги по това.  

Така е.  

Значи, всичко е математика. И оттам нататък събитията в живота се случват с определена вероятност, и няма събития в живота с вероятност нула. Например не е нула вероятността, че аз ей сега ще мина и ще мина през тази стена, само че вероятността е толкова малка, че не си струва да пробвам да мина. 2 милиарда години като опитвам непрекъснато, един път ще мина. Но така е в живота – има събития с определена вероятност, няма събития със 100% вероятност, няма събития с 0% вероятност. Добре е да се знае когато хора като мен си правят анализите за каквото и да е.  

Каква е тайната на Пи и каква информация може да ни даде това число за нашето собствено развитие? Нека малко по-глобално да погледнем на нещата.  

Зависи сега. Докъде сте стигнали числото Пи може да ви каже. Тръгвате да го смятате с един компютър, и който има най-добрите компютри, го смята до най-далеч. По този начин може да си мерите развитието с другите държави например. Ето ви една информация, която може да ви се даде докъде сте стигнали технологично.  

Сега, четох един ваш колега физик имаше разказа много интересна случка за числото Пи. Професоре, ако дадена обиколка я възприемем за пътя, който изминаваме, или определено количество работа, която трябва да свършим, а диаметъра възприемем за нашите възможности, то работата върху възможностите е винаги константа, така ли?  

А, не винаги, но зависи на какво ниво сте. Горе-долу ако сте на дадено ниво и вършите всеки ден едно и също, горе-долу е константа, но с течение на времето тази константа започва да намалява, защото ставате по-ефективен. 

По-ефективен или по-неефективен с времето?  

А, може да ставате и по-неефективен, тя константата расте.  

 Но ако пък работим повече, дали ще имаме повече възможности според Пи, ако погледнем?  

Ако работите повече, винаги имате повече възможности, въпросът е дали ги хващате. То човек възможности има, въпросът е колко от тях оползотворява. Като работите повече, имате повече възможности. Ако не може да ги хванете, какво от това, че имате повече възможности?  

Как можем обаче да прилагаме хитринки и чрез числото Пи, изчисленията, математиката да контролираме така добре живота си?  А, това е голяма област. Можете да изчислявате кой сценарий ще е устойчив, кой ще е неустойчив, и да отивате на устойчивия сценарий, а не да се хващате за разни неустойчиви. Например да ви кажа аз: след вас тичат три дами, гонят ви, защото дамите днес са силния пол, нали така? Значи, вие хващате и изчислявате сценария къде да бягате най-малко, за да ви хванат. Ето ви: нали като бягате малко, ще ви стигнат. Значи, на едното място ще бягате по-малко, на другите две ще бягате повече. Въпрос на математика и на изчисления. Хващате и четете книгата "Приложение на математиката при любовта и женитбата“ – има такива книги на английски, четете и се образовате, прилагате и успявате.  

Какво друго можем да кажем по повод днешния ден? Знам, че вие сте бил водещ на едно събитие преди години по повод Световния ден на числото Пи – разкажете ни малко повече за това.  

То беше първото отбелязване на Числото Пи в България. Британският съвет правеше, тъй като те го отбелязваха вече във Великобритания, в САЩ, на други места, и решиха да го отбележат и в България. Направиха едно събитие и аз бях водещ поради известното обстоятелство, знаете, той ученият обикновено е, като почнете аз тук като хвана колбата и налея в другата колба, и публиката заспива – аз не съм такъв, т.е. мога да я будя. И като такъв бях водещ. Имаше включване от Армения. И едно момче арменче много ми хареса по интелект, и аз му предложих да се прехвърли в България – ние тук ценим арменците, знаете. То не му много хареса, и така. Имаше голямо отбелязване, на другата година също се отбеляза, на третата година май Британският съвет не го правеше. И оттам нататък вече нашего брата – кой се сети го отбелязва, кой не се сети, не го отбелязва.  

А арменчето дойде ли в България?  

Не, арменчето не дойде в България. Не знам, вероятно отиде в САЩ. Така че номерът не мина – вероятността беше малка да дойде тук. Но то е пропорционално на времето, което му въздействате – нямат време да му въздействам повече.                                                     

Да. Всички ви знаят, вие станахте доста известен с вашите анализи по време на пандемията, както и за войната правите такива, но обявихте, че скоро ще приключите с тези дейности. Защо?  Ами 3 години стават. Сега, извинявайте, аз всеки ден, и събота, и неделя трябва да правя тези изчисления, да пращам доклади.  

Не ви ли доставя това удоволствие, защото така изглежда?  

Ами удоволствие ми доставяше…  

А пандемията – да, няма я вече, но КОВИД е с нас. Така казват всички лекари.  

Доставяше ми удоволствие, но говорихме за 3 месеца като почнахме преди 3 години, пък те станаха 3 години. Вече не ми доставя удоволствие, защото и аз искам да седна и да си почина. Имам възрастни родители, да ида да ги видя и т.н. Жена ми казва: "Абе, ти докога сега ще ги вършиш тези работи, събота-неделя се занимаваш, няма да ни обръщаш на нас…“ и т.н., като се понатрупат и човек казва: А, стига, стига.  

Какъв извод можем да направим от всичко това? Вие проследихте наистина две големи събития, проследявате ги все още – и КОВИД пандемията, и войната, лично за вас?  

Хайде войната да я оставим, там има още. За КОВИД вече може да се кажат някои неща, пък и аз и публикувах една статия, която тръгна да поразкрива някои работи. Сега мога да ви кажа, че много хора плюят ген. Мутафчийски за строгите мерки 2020 година. Да де, ама като бяха наложени тези строги мерки, нашите проблеми почнаха чак от есента. Т.е. българската здравна система, която не беше никак в добро състояние, имаше 6 месеца да реагира на този шок. Как сега реагира е друг въпрос, но ги имаше тези 6 месеца. И това е доказано математически, това е била правилната стратегия. Така че не плюйте ген. Мутафчийски, уважавайте го – това е един извод от това, което може да се направи. А пък когато се появи г-н Витанов вече в Здравното министерство, тогава случаите 12 000 на ден, когато г-н Витанов спря да работи със Здравното министерство случаите бяха 12 на ден. 1000 път намаление. Значи, математиката е полезна наука. Оттук нататък който може, да го повтори. Аз издържах 3 години, следващият нека да издържи четири.  

И с какво послание да завършим на днешния ден? Какво бихте пожелали на нашите слушатели по повод Международния ден на числото Пи?  

Ами, Вселената е безкрайна, числото Пи е безкрайно, пък ние сме крайни. Тъй че яжте, пийте, носете си новите дрехи и се радвайте, че сте живи! Това е.  

Благодаря ви, проф. Витанов. Както винаги атрактивен, усмихнат и позитивен. Желаем ви успех и много здраве!   
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.03.2023 г.
0
 
 
Пълни глупости. Няма събития с вероятност 1.Защо? Защото вероятностите са другото име на липсата на информация. Представите ни са с този дефицит, там се появява и оценката му, наречена вероятност. Много си далече от Действителността, а Тя не е представата ти за Нея.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Кабинетът "Денков - Габриел"
Коледно-новогодишни празници 2023/2024
Първа лига сезон 2023/24
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2008 - 2022 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: