Проф. Овчаров: Голямата базилика в Пловдив е исторически паметник със световно значение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:55 / 19.04.2021
1281
"България има още един исторически паметник със световно значение! Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология. С мащабите си и невероятните мозайки (Слава-Богу съхранени много добре!) тя е сред най-важните паметници от епохата на късната Римска империя! А нейното разкриване и консервация дължим на археолозите и реставраторите, положили неимоверен труд да съхранят изтръгнатото от земята!". Това се посочва в позиция на археолога проф. Николай Овчаров.

"Нищо в нашата работа не става без финансиране. Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г. За съжаление през това време се стигна до пълно занемаряване, заплашващо откритите великолепни мозайки да бъдат загубени. Така се стигна до последните 5 години, когато с над 16 милиона лева финансиране от фондация "Америка за България“ и от община Пловдив бе направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство. Разбира се, с пълната подкрепа на държавата, която стоеше изцяло зад това велико начинание", каза проф. Овчаров.

"Разкриването и експонирането на Голямата базилика е пример как трябва да се работи за опазване на археологическите паметници у нас. Формулата на пръв поглед е проста, но не е толкова лесно постижима. Тя е: Тясно сътрудничество между професионалистите (археолози, реставратори и т. н.), държава, общински власти и неправителствени организации. Само тогава прекрасните творения, запазени на много места по нашите древни земи, могат да бъдат разкрити, съхранени и превърнати в обекти на културно-историческия туризъм. Нали искаме да сме като Гърция и Италия! Така че, още веднъж: Браво, колеги!", се посочва още в позицията на археолога.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
20.09.2021 Кметът на Пловдив: Благодаря на "Америка за България"
13.05.2021 Посланици популяризират Епископската базилика на Филипопол
26.12.2019 Проф. Николай Овчаров: Граф Дракула e псувал на български
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).