Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Овчаров: НПО-та като БХК ще продължат да подклаждат антибългарски настроения във Вардарска Македония
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 27.11.2020Коментари (10)2048
©
Който внимателно следи злободневната тема за Северна Македония, знае, че има едно телевизионно предаване и един водещ, който горещо застъпва тезата, че българското правителство нарушава системно правата на нейните граждани. Естествено става дума за Георги Коритаров. И тази сутрин (26.11.2020) в обичайния си стил той наплю българските политици, историци и филолози, че не разбирали нищо и само пречели да възтържествува светлата идея на македонизма. Това пише в свой анализ проф. Николай Овчаров, цитиран от "Труд".

Днес (б. р. - в четвъртък) Коритаров се прехласваше по интервю на

северномакедонския премиер Зоран Заев за БГНЕС, в което онзи се кълнеше, че държавата му няма малцинствени претенции към България. Веднага след това обаче в ефира се появиха двама "видни" защитници на човешките права - нашият любим председател на българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев и някакъв северномакедонски адвокат, Тони Менкоски.

Последният се препитавал от това да брани шепата македонски сепаратисти от Пиринския край пред съда в Страсбург. И ето, че тримцата в хор на общия българо-северномакедонски език "изплюха камъчето". Нямало никакво значение какви ги говори Заев или северномакедонското правителство, тъй като това си били лични жалби. Дори да бъде подписано междуправителствено споразумение, в което Република Северна Македония официално да се откаже от претенции към Пиринския край, то отделни хора можели да съдят България.

И не само да съдят, а да спечелят, и, според Менкоски, дори да накарат Съвета на Европа "да изхвърли България" (израз на адвоката - Н. О.) от своите редици. Ето това е положението, което аз познавам отдавна. Т. нар. неправителствени организации (разбира се, финансирани ясно откъде) ще продължават да подклаждат антибългарски настроения в Пиринско дори при подписан договор.

А северномакедонското правителство ще вдига ръце и ще се оправдава, че не може да ги контролира, защото това ще пречи на "правата на човека" и дрън, дрън. Нищо ново под слънцето от началото на 90-те години на миналия век, когато работех във Вардарска Македония и виждах как ежедневно тамошни емисари заминават за Благоевград. Тогава в България върлуваше тежка икономическа криза, а тези "пратеници на добра воля" бяха щедро финансирани от Белград.

А сега си представете, че на 8 декември българското правителство се огъне и направи компромис за нашите "червени линии". Ще припомня за N-ти път, че става дума за диалекта на българския език, на който се говори в Северна Македония, и за общата българска история на двата народа до 1944 г. Та нали, признавайки техен език и история, ние де факто ще признаем правата на сепаратистите. Тогава те свободно ще могат да търчат до Страсбург и да навират в очите на съдиите документа за своя "македонски идентитет".

Без значение, че това противоречи на българската конституция. Но аз съм убеден, че това няма да се случи. Днес българският народ е обединен около националната си кауза, както отдавна не е бил. И за това без съмнение сериозно допринасят хора като Георги Коритаров. Защото те дадоха възможност на хората да се сепнат в забързаното си битие и да се сетят, че са българи. Затова - благодарим ти, Коритаров!



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2020 г.
0
 
 
Гоче ли си моче ли си, ти си селяндур и боклук от който би се срамувал всеки нормален български гражданин!
Aнонимен
на 27.11.2020 г.
0
 
 
Северна Македония може да си реши да си реши всичките проблеми като се обедини с България. Една държава, един народ. Друго решение на този казус няма.
0
 
 
Проф. Овчаров очевидно не е запознат както с решенията на съда за правата на човека, така и с предмета на жалбите. Заведените дела не са за съществуването на македонско малцинство в България, а за отказа за регистрация на ОМО Илинден като сдружение на граждани на България с македонско етническо самосъзнание, както и на някои траждани с двойно гражданство. Наистина липсата на официално признато етническо малцинство, каквито малцинства според конституцията не съществуват, не означава, че няма хора, които да се самоопределят с опеделено етническо самосъзнание. Между двете няма връзка, едното е индивидуално човешко право, а другото би дало колективни права. Освен това, България не изпълнява съдебните решения, опасявайки се, че изпълнението им би представлявало коствено признание за съществуването на македноско малцинство в България. И това не е вярно, решенията касаят само регистрацията на сдружение на хора с общо индивидулно етническо самоопределение. Наличието на група от лица с определено етническо самосъзнание от даден етнос е различно от наличието на етническо малцинство от същия етнос. Аз не вярвам, че това не се разбира от нашите учени, не знам от какво произтича страхът от регистрация на сдружението и наистина настояването за официален отказ от страна на Македония за липсата на македонско малцинство в България чрез международен документ не може да отнеме индивидуалното право български граждани да имат македонско етническо самосъзнание, както и да се сдружават на тази база. Индивидуални права на български граждани не могат да бъдат отнети с този полтически акт или друг такъв, въпреки че е одобрен и подписан от политиците и държавниците от двете съотносими страни.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: