Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Пантев: Черните ще си останат черни. хората търсят необходимия грешник
Автор: Екип Varna24.bg 17:34 / 23.06.2020Коментари (1)1447
©
"Хората търсят необходимия грешник“. Това заяви пред БНР проф. Андрей Пантев в коментар за събарянето и поругаването на паметници и статуи в Съединените щати.

Той припомни, че през 1992 г., когато се отбелязва 500-годишнината от откритието на Америка от Христофор Колумб, латиноамеркански интелектуалци са призовали: "Не чествайте, а оплаквайте това дело.“

Според професора по история всяко историческо събитие или процес подлежи на корекции и отрицания:

"Даже и Исус Христос не е толкова безукорен, след като Исак Бабел ,едни прекрасен еврейски автор от Одеса, казва: "Че какво му пречеше на Господ да засели евреите в Швейцария.“ Но Пантев бе категоричен, че личностите и паметта и паметниците не трябва да се рушат, независимо кога, заради какво събитие и на кого са вдигнати.

Историкът отбеляза, че хората разбират по различен начин живота на отечествата си – едни смятат, че техните предци са светци, а други – че са злодеи.

Според него драмата на съвременниците е, че в техните представи за миналото не могат да работят с полутоново, с полуоценки, с "четирисезонни по Вивалди мелодии. Не може единият да е само велик, а другият да е единствено злодей. Има неща, които трябва да бъдат оценени по различен начин. Това не значи, че трябва да се прекланяш пред единия и да се упражняваш в шегички пред другия... Не бива да има такова свирепо противопоставяне, защото нашите опоненти – герои или мерзавци – са мъртви.“

Пантев подчерта, че робското негърско население в САЩ се е разглеждало като частна собственост, която е свещена и неприкосновена – следователно като неприкосновена се е приемала собствеността върху робите.

Приемането на Декларацията за независимост на САЩ, в която се отбелязва, че всички хора са равни, всъщност не решава проблема с неравенствата на робите, индианците и жените, смята Пантев и обобщава, че:

"Демокрацията се ражда в греховен ембрион. Както пише Карл Сейгън, "Гърците са мислели за звездите, но не и за робите.“ Ние трябва да приемем това с мъка.“

В заключение професорът по история подчерта:

"Едно е ясно. Когато си създаден в несправедливост, не можеш винаги, носейки меч, автомат или карайки танк, да бъдеш ангел“, като цитира вожда на реформацията Мартин Лутер, който казва, че една несправедливост не се ликвидира  с друга.

Пантев припомни, че е прекарал 4 прекрасни години от живота си в САЩ и сравнявайки с периода на престоя си заяви:

"На времето имаше такъв анекдот: Защо във Вашингтон няма военни и политически преврати. Ами защото там няма американско посолство. Ето че бумерангът се завръща. Ето, че във Вашингтон има американско посолство, има бунтове, които малко говорят за онази обетована земя, която библейски беше присвоена и експонирана от Америка.

Това вече не е онази Америка…, която дълго време беше сочена за образец на благородство, справедливост и хубав живот. Дано тя да си остана и ще остане значима, велика, мощна сила. Но нейното обаяние намалява, да не кажа го няма никак... Черните ще си останат черни и едно дете, което се ражда в Харлем, ще има много по-малко възможности от онова дете, което, благодарение на препоръките и парите на баща си, отива в Харвард.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изкуфялия турлак забрави,че черното дете с родители от Африка става и президент. Черния,който има умения,интелект и способности може да бъде лекар,юрист,сенатор ,водещ,спортист. Той тъпака визира Харлем. От твоето село да не би всички да станаха професори. Тези на улицата са,като нашите цигани. Лентяи,безделници,неграмотни дебили жадуващи социална държава да ги гледа щото са различни! Олевяли чернилки,които вършат престъпления. Ако американския президент се отнесе към тези маймуни,както Руския ще има познатия вой Вие що биете негрите! Убивайте ги,тихичко ,както в Путланд. Не негри щото там няма,но противници на властта! И Пантата червената гнусна мухоморка и тя живяла в САЩ. Що не в Русия бе мазен фрол ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: