Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Петров с новини за позабравено при лечението на COVID-19 лекарство
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 31.12.2020Коментари (0)2206
©
Българското проучване за действието на медикамента "Ивермектин“ е приключило и резултатите са обнадеждаващи. Това каза в интервю за "Дарик" проф. Иво Петров.

"Резултатите са обнадеждаващи. Важно е да се каже, че проучването е проведено при пациенти с леки и средно тежки симптоми, в относително ранните стадии на заболяването. И при такива пациенти Ивермектинът оказва благотворно въздействие от гледна точка на по-бързо намаляване на симптомите и намаляване на позитивирането на вируса, по-бързо очистване на вируса от биологичните течности и също така доста по-бързо, между 4-5 ден, за разлика от контролната група, при която се получава след 7-ия ден, намаляване на възпалителните фактори“, обясни проф. Иво Петров.

Той добави, че има данни, че във всички фази на инфекцията лекарството има някакво благотворно въздействие, но най-категорични са данните в началните фази – когато тече процесът на проникване на вируса в организма.

"Основното предимство на този медикамент е, че неговото въздействие е върху нашите клетки. Той предпазва нашите клетки от проникване на вируса“, разясни специалистът. Проф. Петров уточни, че има данни, че Ивермектинът може да се прилага и профилактично. Той цитира проучване измежду 800 лекари, което е показало, че при тези, които са приемали лекарството без да са заболели, е по-малка честотата на заболяването. По-леко протичат и симптомите на коронавируса. Кардиологът добави, че негови пациенти също се лекуват с Ивермектин, а първи го изпитали върху себе си негови болни колеги.

"В нашата болница също лекуваме така пациенти. Още е рано да имаме категорични данни, но всичко се регистрира, нашите впечатления са също, че когато се дава в първите няколко дни от симптомите, до 5-ия ден, тогава ефектът е изключително благоприятен, включително и при пациенти, които са в относително тежко състояние. Тоест акцентът не е толкова в тежкото състояние, колкото в навременното му даване. Започнахме с колеги пациенти, които имаха относително тежко страдание. Те се повлияха изключително добре и това ни даде основание и позитивно отношение към даването на медикамента и на други пациенти. Както често се случва в медицината, първо лекарите излагат самите себе си, за да имат основание, когато видят ефекта и липсата на странично въздействие, да го прилагат на други. И именно колегите, на които първо го дадохме, сега са най-големите пропоненти на лечението с Ивермектин, тъй като са усетили ефекта върху себе си“, посочи проф. Петров.

"Надявам се, че скоро медикаментът ще бъде регистриран за употреба в България в аптечната мрежа. Преди няколко дни е одобрен за приложение в Македония. Страните, одобрили го, са десетки. Надявам се това да стане скоро и в България, за да не се налага пациенти да заобикалят по някакъв начин правилата или да приемат ветеринарните му форми, които между другото не са вредни, по-скоро е психологическа бариерата. Медикаментът е с много добър профил на безопасност, страничните ефекти клонят към нула“, добави той.

По отношение на ваксинацията срещу COVID, проф. Иво Петров смята, че няма нищо притеснително в кратката, но и в разширената характеристика на ваксината, която в момента се прилага. "Когато имам възможност, ще се ваксинирам“, каза той.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: