Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Плочев разкри дали COVID-19 някога ще изчезне
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 12.12.2021Коментари (3)1405
©
Проф. Камен Плочев разкри дали според него, а и редица световноизвестни учени, COVID пандемията ще има край. Освен това българският медик коментира и дали вирусът е "изтърван" от някоя лаборатория или пък е възникнал от нелепа ситуация с човек, пещера и прилеп.

 

Ето какво каза той в интервю за "Телеграф":

- Проф. Плочев, в интернет циркулират много неверни твърдения относно коронавируса. Едно от тях е, че COVID-19 не е изолиран. Вярно ли е това?

- Не, не е вярно. Вирусът е изолиран на 7 януари 2020 г. Тогава е установена геномната секвенция. На 12 януари за това е информирана СЗО, а на 14-и са създадени първите RT-PCR тестове. През февруари 2020 г. бе потвърдено и предаването на заразата от човек на човек, а на 12 март СЗО официално обяви пандемия на инфекциозната болест COVID-19.

- Как е устроен SARS-CoV-2?

-  SARS-CoV-2 се състои от четири основни структурни протеини: шип (S), мембрана (M), обвивка (E), които оформят повърхността на вириона, и нуклеокапсид (N), който обвива вирусната РНК във вириона. Глобално доминиращия щам по света е D614G, обозначен като B.1. Като всеки РНК-вирус, SARS-CoV-2 мутира с висока честота.

- Кое кара коронавирусите да мутират?

- Мутацията е генетична рекомбинация при вирусите. Тя възниква, когато два различни щама от един и същи вирус заразяват една и съща клетка на гостоприемника. В тази обща среда те могат да обменят гени, докато се репликират, за да произведат следващото си поколение. По този начин вирусите се променят и човешкия организъм трудно може да разпознае новите им варианти. Истината е, че не само хората, но и самите вируси се борят за оцеляването си в природата. Мутациите в рамките на щама се наричат варианти. До момента са публикувани данни за много варианти, но СЗО обръща внимание на осем от тях.

- Задава се новият вариант на коронавируса Омикрон. Какво знаем за него?

- Новият вариант Омикрон, класифициран като B.1.1.529 се разпространява много бързо в почти всички провинции на Република Южна Африка. До момента се наблюдава, че новият вариант успешно измества другите варианти на място и прави това с много по-висок темп, отколкото преди сме наблюдавали при Алфа (британския вариант) и Делта  (индийския вариант).

Новият вариант вече стигна и до Европа. Първият такъв случай е на жена в Белгия, която развива тежки симптоми 11 дни след пътуване в Египет. Минала е през Турция. Тя не е посещавала която и да било държава в Южната част на Африка, което означава, че вариантът вече се е разпространил и в други африкански страни. Друго важно уточнение е, че не е била ваксинирана и не е боледувала до този момент от коронавирус.

Вариантът Омикрон носи много голям брой мутации като повечето от тях имат доказан капацитет да придават различни по тип и магнитуд нежелани свойства на вируса, а други са нови. Вариантът има такива мутации, които без съмнение са опасни. Те повишават способността му да влиза в клетките, нивото му на заразност, и капацитета му да пробива имунните защити. Това означава, че той по-лесно ще заразява прекаралите инфекцията и ваксинираните.

-  Кои са другите варианти на коронавируса, които познаваме?

- През септември 2020 г. е бил открит за първи път Британският вариант B.1.1.7. (алфа). След него последователно бяха открити Южноафриканския B.1.351 (бета), Бразилския P.1 вариант B (гама), вариант Калифорния 1.427/9 (епсилон) и вариант B.1.526 Ню Йорк (дзета). На 5 октомври м.г. в Индия е идентифициран нов вариант, предизвикващ безпокойство, технически наречен B.1.617. (делта) и подвариант В.1.617.1 (делта+).

- Опасен ли е Мю-вариантът на SARS-CoV-2?

- Да. За първи път вариантът Мю е открит в Колумбия през януари тази година и е докладван в 40 страни. Най-новият вариант в Южна Африка бе класифициран като вирусна опасна инфекция на 30 август, след като здравната агенция на ООН отбеляза, че "има съвкупност от мутации, които показват потенциални свойства, че може да избягва реакциите на имунната система“. Този вариант на коронавируса е способен да избягва антителата, произведени чрез инфекция или ваксинация, като СЗО подчертава, че предварителните данни "показват намаляване на неутрализиращия капацитет на реконвалесцентни и ваксинирани серуми“.

- А опасен ли е Ламбда-вариантът?

- Има основания за притеснения. Вариантът Ламбда принадлежи към рода C.37, който е определен като опасна инфекция на 14 юни 2021 г. от СЗО. Този вариант се разпространява предимно в страни от Южна Америка, които включват Чили, Перу, Аржентина и Еквадор.

- В Чили повечето хора са имунизирани, а виждаме, че стана пробив в колективния имунитет. На какво се дължи това?

-  Прав сте. Степента на ваксинация в Чили е значително висока, като скорошно проучване, проведено там показа, че около 60% от населението е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19. Наскоро, през пролетта на тази година, в Чили се наблюдава бърз скок на случаите на COVID-19. Това е така, защото Ламбда-вариантът е в състояние да избегне имунните отговори, предизвикани чрез ваксинация и може да предизвика епидемия в бъдеще.

- А как да си обясним, че в България при нисък процент на ваксинирани нямаме локдаун, докато в други държави, включително от Европа, при висок процент ваксинирано население се налага локдаун?

- Отговорът на този въпрос е по-скоро политически, отколкото медицински. Считам че в определени върхови периоди на разгар на пандемията трябва да се налага локдаун, предвид необяснимото нежелание на българите да спазват всякакъв санитарен ред (маски, дистанция, дезинфекция и други).

- Очакват ли се нови варианти на коронавируса с висока смъртност?

- Да, за съжаление. Започнаха да се явяват нови варианти на коронавируса. Някои мутации могат значително да намалят ефективността на ваксините.

- Достоверна ли е теорията, според която заразяването с коронавирус на първия човек е станало в пещера, обитавана от прилепи?

- Да, най-вероятно първият човек се е заразил в пещера, където той е дишал заразен с коронавирус прах. След това коронавирусът се предава от болни към здрави хора посредством аерогенно и контактно заразяване.

- Може ли COVID да се предава директно от прилепите на хората?

- Не, това не е възможно. Компютърното моделиране e установило, че способността на вируса да се свързва с ACE2 протеина на прилеп е лоша. Това ни говори, че вирусът не се предава директно от прилепите на хората.

- А възможно ли е коронавирусът да е създаден в лаборатория?

- Възможно е, но не е доказано. Вирусът може да е преминал към хората от прилепи чрез животно-посредник (зоонозен произход). Но не е изключено вирусът да е бил изпуснат от лаборатория по вирусология (технически инцидент). Необходимо е задълбочено научно разследване.

- Доколкото ми е известно, в България не се правят аутопсии на починалите от COVID-19. Разумно ли е да се правят такива аутопсии?

- Лично на мен като лекар ми е много необходима аутопсия за да анализираме точната причина за смъртта, с цел недопускане на грешки, които са неминуеми при лечението на нова и непозната болест.

- Какви следва да бъдат действията по прекъсване на механизма на предаване на COVID-заразата?

- На първо място е активното епидемиологично проучване за ранното и пълно откриване на източниците на инфекция. На второ място – личният лекар задължително да известява при съмнение за заболяване с цел уточняване и евентуално изолиране на източниците на инфекция. На трето място – налагане на противоепидемичен режим, който не позволява заразяване на обкръжаващите лица. Това включва ползване на предпазни средства, проветряване на затворените помещения, дезинфекция на околната среда, личностна изолация и прекъсване на контактите в обществото, включително налагане на локдаун.

- Възможно ли е COVID никога да не напусне живота на хората?

- Почти сигурно е, че COVID-инфекцията няма никога да изчезне от Земята. Човечеството ще трябва да се научи да живее съвместно с коронавирусите и с другите микроорганизми. Учените считат за минимална вероятността този вирус да бъде напълно унищожен и да бъде елиминиран от всяко кътче на света.

Според един анализ на учени от университета в Оксфорд, човечеството ще излезе от пандемията най-рано през 2024 г. До тогава всички правителства трябва да се придържат към частичните мерки за безопасност и да продължат с имунизационните кампании.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Безумни лъжи и фантастични глупости на поредния ПЛАТЕН хабилитиран мръсник. Какво станало януари 2020 в някаква лаборатория, контролирана от службите, няма никакво значение. Днес декември 2021 такъв вирус НЕ СЕ ИЗОЛИРА от обявените за "болни от ковид" - факт. Вместо вирус показват милиони фотошопчета по медиите и нито една електронна микроскопия от клетъчна култура с вирус изолирана от конкретен човек ! Точка. Писиар тестовете НЕ ДОКАЗВАТ ВИРУС - който твърди обратното е или лъжец или глупак. Този тест доказва секвенция от нуклеинова киселина а не цялата нуклеинова верига на вирус, следователно PCR тестовете са неспецифични нито за коронавирусите /голямо семейство/ , нито още по-малко за един от тях. Това изобщо не е медицински тест , а биохимичен научен тест. Всички последващи глупости в интервюто са производни на тези лъжи и няма какво да се оборват една по една. Само погледнете ! Няма нужда да сте експерти /като мен/ - в момента в силно ваксинираната Западна Европа върви "петата вълна" , а у нас - с 25 % ваксинирано население сме на ... "четвъртата вълна" - СМЯХ ! Би трябвало да е точно обратното - където ваксинациите са по-слаби - вълните да са по-тежки и да са по-чести ! А то на опъци... не търсете логика в ЛЪЖАТА КОВИД . Лъжа от игла до конец ! От прилепите и панголините до сертификатите които не пазят от нищо , но съсипват икономиката, поминака, унищожават свободите и правата ! Мислете с главите си , не блейте в телешки възторг по лъжите на платените поръчковци, като този !
на 12.12.2021 г.
0
 
 
Разпечатайте си го това. След време децата ви ще го четат на техните деца, вместо приказки за баба Яга и дядо Торбалан. Някой ще ми каже ли колко време издържа коронавирусът активен, какъвто и да е той, извън жив организъм във въздуха и по повърности и как "живее"? Благодаря.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: