Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Стоянович: Фердинанд превръща България от едно постазиатско пространство в европейска държава
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 11.07.2022Коментари (0)706
©
"Аз съм убеден демитологизатор. Историята е набор от факти и едно разумно и нормално осмисляне на тези факти, тя не може да е пожелателна".

Това каза пред БНР историкът проф. Петър Стоянович от Института по история на БАН, автор на монографията "Фердинандеум", която представи в предаването "Неделя 150". 

"Покрай това, че имаме голям провал в края на Първата световна война на три последователни опита българското историческо землище да се обедини и народът да заживее заедно, ние сме зачеркнали всичко и всички, начело с главния жертвен агнец. И досега всички политици от тази епоха - от края на 80-те години до 1918 г. - се споменават с добро, да не говорим за военните, тям няма нито един провален, всички се четат на тези зари-проверки, даже хора, които са се показали некадърни. Нацията има нужда, като е наясно, че възхвалява някого без основание, винаги трябва да има един грешник, когото да заплюе", обясни той. 

Историкът сподели, че не превръща монографията "Фердинандеум" в библия, но е безспорно, че Фердинанд е човекът, който е основата на това България да се превърне от едно постазиатско пространство в европейска държава.

"Сега, в последните 30-ина години, изведнъж изнамерихме Европа и НАТО и се втурнахме да станем част от тях, слава богу! ЕС и НАТО са последната котва, която ни държи в някаква цивилизованост все още. Забравяме обаче, че 1 век по-рано България е имплементирала европейското законодателство, започнала е да изгражда, да играе в театрите, да прави първите филми, да създава армия и т.н. по абсолютно европейски модел. При това го е направила за 25 години и успешно. Докато в момента на улицата всеки втори се пита за какво ни е тая Европа, ние части ли сме от нея? И до днес нашего брата казва, че отива в Европа и след това се връща. Къде се връщаш ти? Ти не се връщаш в Европа! Ние ежедневно поставяме под въпрос това и прекрачваме някаква граница", коментира историкът.

По думите му европеизацията, каквато я познаваме и тогава, и сега - не е повсеместна, няма как да обеме целия народ:

"Цялата класа водачи на народа в края на 19 век, независимо накъде гледа - наляво или надясно, е насочена към европеизацията и модернизацията. Никога не се чуди в Ориента ли да ходи, или в Новочеркаск. Тя знае накъде отива - тя иска Лондон, Париж, Берлин и т.н.".

Проф. Стоянович изтъкна разликата в качеството на законотворците тогава и сега:

"Като погледнете днешните - всеки петък се сменя по нещо в някой от основните закони - ви става ясно за каква европеизация говорим. Модернизация истинска - от хора, които са осмислили Европа, а не само да могат да пътуват, като имат едно тескере".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: