Проф. Темелков: Вероятно ще се стигне до там, че да се настаняват пациенти по коридорите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:00 / 01.11.2020
2458
Реалната обстановка в Александровска болница е тежка, коментира в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".

Има 15 пациенти на интензивно лечение, които се налага да бъдат наблюдавани през всичките часове на денонощието. Увеличи се броят на пациентите, които подлежат не само на интензивно лечение, а и на наблюдение, заяви проф. Темелков.

Според него влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки в обществото, както и на двойния стандарт, който се приложи към отделни сектори – нощните заведения и дискотеките, стадионите.

Има един момент, който е много важен при пациенти с влошено състояние – началният момент на преценка на клиничното състояние. Дали да постъпи в болнично заведение, или да се лекува вкъщи и когато тази граница се размие във времето и пациентът постъпи по-късно в болничното заведение, тогава вероятността за по-леко протичане на неговото заболяване е по-малка.

По думите на проф. Темелков няма категорични данни в медицинската литература, които да потвърждават, че ремдесивир и хидроксихлорохин са най-важните препарати в момента. Много важен етап от лечението на пациенти с Covid-19 е кислородолечението.

Всички колеги, които са в специалността анестезиология и интензивно лечение, са на предела на психическите си възможности. Психологически колегите приемат много притеснено това, което става, коментира още проф. Темелков.

Смятахме, че това е обикновен вирус, който ще премине, но това, което се случи, обърна представите ни. Здравната система ще издържи, но вероятно ще се стигне до там, че да се настаняват пациенти по коридорите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).