Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Тодор Кантарджиев: Коронавирусът отстъпва пред респираторните вируси
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 07.12.2022Коментари (0)1140
©
Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

Какви вируси ще ни атакуват тази зима? Проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси в Столичната община. Проф. Кантарджиев,  пред колегите от Нова телевизия казахте, че засега в България и Сърбия няма грип. Означава ли това, че по-късно ще дойде тази грипна вълна, за която говорим отпреди около няколко месеца? 

Да, разбира се, именно това означава, защото други нам съседни държави – в Румъния, Турция, вече има епидемично разпространение на сезонна грипна инфекция.  

В последните две-три години – имам предвид периода, в който върлува коронавирусът, сякаш позабравихме за грипа и нямахме такава сериозна заболяемост. А сега, след като случаите на КОВИД намаляха доста – те са почти символичния брой от 200 на ден, доколкото видях статистиката от тази сутрин, – означава ли това, че вирусът на грипа ще бъде по-силен? Можем ли да кажем такова нещо? 

До известна степен предполага се едно разпространение на грипния вирус. Предполага се той да е от група А, да е Н3, защото така е в повечето държави на Европа в момента. И това е нещо нормално, защото грипният вирус по-миналата година не се появи в Европа поради това, че РНК-овите вируси се изместват. Тогава доминираше в обществото коронавирусът, и то страшният тогава коронавирус. 

Да, първият вариант, който беше с многото смъртни случаи за съжаление тогава. Сега за щастие вече нямаме такива случаи. Можем ли обаче да бъдем спокойни, че коронавирусът няма отново да се завърне със сериозна заболяемост и с повече случаи? Приключихме ли вече с тази драма? 

Това, което от една година казвах – че коронавирусът вече много се е променил, той е генетично разнороден и той причинява ендемични случаи, придоби ендемичен характер в отделни колективи и селища. Именно затова обществото вече трябва да мисли и за други инфекции. От два месеца предупреждавам, че този зимен сезон ще бъдат опасни респираторният синцитиален вирус, грипът и разбира се, коронавирус, който все пак не трябва напълно да бъде забравен.  

От седмици насам особено уязвими места са детските градини, където децата през студеното време се събират във вътрешни помещения, те са по много в едно затворено помещение. Какво можем да кажем, как да предпазим децата в детските градини? Много от родителите практикуват следното: просто ги спират от градина и не ги изпращат. Това решение ли е на въпроса? 

Е, разбира се. Това е един от начините за прекъсване на епидемичната верига, но мога да ви кажа, че у нас децата наистина боледуват доста от респираторни инфекции в предучилищната възраст. Това е поради факта, че много по-рядко и много по-малко стоят на открито и на чист въздух. Разбира се, важното е в детските заведения да се проветрява периодично.  

Да, това е изключително важен въпрос. Друг е въпросът доколко се спазва, разбира се, това правило за проветряване на помещенията. Има и един такъв вариант, който предприемат много от родителите – те продължават да ги изпращат на детска градина с течащи носове, с кашлица. По този начин какво се случва? По-заразно ли става в самото помещение или децата по този начин изграждат имунитет?  

Абе те хубаво изграждат имунитет, но в момента периодът е такъв, че две години, поради изолацията или поради маските, които носеха родителите, доста от нормалните за сезона респираторни инфекции бяха много малко и сега, когато вече не се носят маски и когато отново се събират много хора на едно място, рискът да се придобие някаква вирусна инфекция е по-висок. Сега трябва да знаят родителите, че нормално дете годишно осем пъти боледува от някаква инфекция. Просто трябва някои неща да се спазват. Просто тези, които са болните деца, трябва да са си вкъщи, изолирани – това е правило №1. А другото, което е спомагателно – това са филтрите, които има в детските заведения, в смисъл децата се преглеждат за гърло, за хрема, за температура. И това ще продължава, защото така е било от години.  

Да, тези филтри се правят още сутрин рано, когато родителите водят децата си на детска градина. Има обаче един такъв момент: много от родителите, без децата им да са болни, да имат симптоми, решават, че щом има едно кашлящо детенце в градината или две, по-добре да си оставят децата вкъщи. Това решение ли е на въпроса? 

Стига да могат да си го позволят, да ви кажа. Но това доста рядко се случва. А много по-често се забелязва нещо друго – че поради служебна ангажираност на родителите, деца с кашлица и течащи носове се водят в детските заведения. 

Да, така е, така е, такива са условията както се казва. Много важен въпрос, който също стои на дневен ред – за варицелата, която е изключително заразна, знаем, с дълъг инкубационен период. Заговори се за ваксина срещу варицела. 

Да, варицелата наистина е инфекциозно заболяване, което е може би с най-големия контактен индекс, в смисъл, ако не си ваксиниран или преболедувал, вероятността да се заразиш е много голяма, многократно по-голяма от коронавирус и другите вирусни инфекции. И мога да ви кажа, че откакто отпаднаха мерките с маските и изолацията тази пролет в нашата родина, варицелата се увеличи пет пъти. Пет пъти се увеличи варицелата. Още преди години много напреднал беше процесът в Министерство на здравеопазването, а вече знаете, че там нямам контакти, но мога да ви кажа какво бяхме постигнали – бяхме преди въвеждане възможността по програма да бъдат ваксинирани децата на желаещите родители. И тъй като ваксината беше предвидено да бъде заплащана от фондовете, в смисъл да не плащат, мисля, че беше едно много разумно решение, защото варицелата е една инфекция, която е ваксинопредотвратима и е много хубаво да имаме такава ваксинална програма. Разбира се, аз още тогава настоявах това да е по желание на родителите, с едно предложение от мен – че родителят, майката, трябва да подпише една декларация, че й се предоставя такава ваксина безплатно, но тя решава да не си ваксинира детето. Мисля, че това е много важен, дисциплиниращ фактор. Не да се казва и да се кряска "Не искам, не искам!“ – подпиши се, че не искаш, за да се позамислиш. 

Казвате пет пъти се е увеличила варицелата. Това лято наистина имаше доста заболели.  

Да, това е по данни на статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Аз вярвам на тази статистика, защото познавам хората, които работят там. 

И казвате, че това се дължи, това увеличаване, на потискането през последните години заради коронавируса – така ли? 

Да, именно, защото в последните години покрай коронавируса случаите на варицела бяха драстично намалели в нашата родина. Именно затова очаквам след отпадане на мерките, както стана пролетта, че ще има едно увеличаване и просто министерството трябваше да предприеме нещо по отношение на ваксинацията на желаещите родители.  

Да, разбирам. Сега традиционните въпроси за грипа – как да го лекуваме? Антивирусни препарати ли да взимаме, антибиотици ли? Моля ви да обясните, тъй като всички посягаме към антибиотиците директно, щом започнем да вдигаме температура. 

Има три антивирусни лекарства, които се изписват от лекар. Лично моят съвет, който от месеци го повтарям, вече години – че трябва да се говори с личния лекар, просто защото трябва да имаш готовност, а обикновено диагнозата "грип“ в Западна Европа се поставя по телефона, в смисъл вече си разговарял с лекаря, лекарят те е посъветвал да се ваксинираш, ти си решил какво да правиш. Даже лекарят може да ти е изписал антивирусно лекарство, защото специално за грипа има прекрасни антивирусни лекарства, които ако в първите часове на поява на симптомите се обадиш на лекаря  си по телефона и той ти каже "Да, взимай от това“, взимаш няколкото хапчета и още на другия ден ти вече не може да заразиш никой, а на втория ден вече си напълно здрав.  

Да. Антибиотиците – какво ще кажете? Излезе една статистика, че в България населението е най-резистентно към антибиотици, защото непрекъснато пием – така ли е? 

Все още няма такова нещо, но тенденцията е такава, защото преди години бяхме на една средна консумация на антибиотици в болниците и в извънболничната медицина. Да ви кажа, последната година вече сме на второ място след Кипър и в болниците след Румъния и Гърция, горе-долу държим първенството, което не е хубаво, защото антибиотиците трябва да се дават разумно. Това нещо го има на сайта на Асоциацията на микробиолозите и всеки лекар може да си попрочете и да си припомни какво да изписва в обществото и как да лекува в болниците. Разбира се, не трябва да се стига до драматични отричания, както една държава – знаете, тук в последно време много нашумя за умрелите деца от стрептококи във Великобритания. Да ви кажа, там обикновено прекаляват. Даже преди години имаше пак една програма в масмедиите срещу антибиотиците, която наистина доведе до 10, 20, 30% намаление на антибиотиците, ползвани във Великобритания, но пък се увеличи смъртността, детската, и смъртността на възрастни, които са умрели, защото на време не им е даден антибиотик. Ей такова нещо наблюдавахме в последните седмици пак във Великобритания – пак с деца и пак Streptococcus pyogenes, който най-лесно се лекува с пеницилин и цефалоспорин. 

Т.е. да не стигаме до крайности, и едната, и другата не са добри.  

Да, прекаленото е прекалено винаги. 

Евелина БРАНИМИРОВА 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: