Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Ако се спазват мерките, ще паднем под 3000 нови случая на ден в края на месеца
Автор: Екип Varna24.bg 21:41 / 20.08.2021Коментари (0)1973
©
Математикът на Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов даде актуална информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 на страницата си във Фейсбук.

"Вече има мерки. Ако се спазват, ефектът следва да се усети в края на следващата седмица и да паднем под 3000 нови случая на ден в края на месеца. Да видим".

"Поздравявям ръководството на Плевен за решението да въведе мерки. Ефектът при мен вече се вижда. Плевен забавя движението си към зоната на дифузно разпространение на заразата. Браво! Може е да има проблеми там, но те ще са доста по-малки, отколкото ако нямаше мерки", посочва проф. Витанов.

"Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Има 4 области, където лятото продължава, но Кърджали е на път да излезе от тази лятна идилия. Благоевград и той, но ще поседи повечко в тази зона. В по-голямата част на страната е жълто, тоест спокойно, но трябва малко внимание и спазване на елементарните мерки. В областите в червено вече трябва повечко внимание."

"Картата на риска по нашата методология - няма промени в сравнение с вчера - западна България все още е по-малко рискова зона. Това, което се променя, е че расте червената зона на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Но със завръщането на летовници от морето е очаквано тази зона да се разширява в посока западна България. Базовото репродуктивно число днес е 1.547 - това е рекордно стойност за тази вълна. Означава, че, активните случаи, както се и очакваше, ще прелетят през 20 000 и ще подгонят бързо бързо 25 000. Очаква се и продължаващо бързо нарастване на броя на хоспитализациите и броя слумаи за интензивно отделение. Индикаторите за смяна на тренда доближават критичните стойности", обяснява математикът.

"През следващата седмица в няколко области, критичните стойности ще бъдат надминати. Това ше рече, че там се очаква преобладаващо дифузно разпространение на вируса. За страната индикаторът е 1.36 пъти под критичната стойност, тоест дифузно разпространение за страната като цяло още няма и няма и да има до края на седмицата. София-град също все още е относително далеч от дифузното разпространение. Това е положението. Тази седмица свършва, другата няма да е лека, възможно е допълнително затягане на мерките, тъй като има области, които вървят уверено към ниво 3 по плана на Министерството на здравеопазването. Пазете се, пазете дечурлигата, че тая версия на вируса ги засяга доста, бъдете здрави, постигайте успехи и нека вирусът да ви заобикаля", прогнозира той.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: