Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Нинова държи ключа към експертно правителство
Автор: Екип Varna24.bg 10:56 / 05.04.2023Коментари (0)798
©
Избирателите дадоха своя глас - 6 партии влизат в 49-ия парламент. Предизвикателството пред тях сега е съставянето на редовно правителство.  

"Има два варианта - политическо правителство и експертно правителство. Политическо правителство може да има, ако се коалират ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Вторият вариант е ГЕРБ плюс част от това обединение. Най-устойчивата комбинация би била правителство с първия мандат. Не стане ли с него, президентът ще трябва да подготвя служебно правителство", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на политическо правителство означава изпълнения по жълтите павета през лятото, защото "интересът е кой ще вземе София наесен". По думите му е малка вероятността да има политическо правителство.

"Експертното правителство ще го прави Бойко Борисов. Без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нищо не може да стане. Поне една от тях трябва да участва във властта. ГЕРБ може да направи експертно правителство, в което да влязат 3 или 4 партии. Борисов ще се опита да си изиграе картите добре, както ги изигра досега". каза още проф. Витанов в "България сутрин". 

Математикът е на мнение, че "Продължаваме промяната" също може да опита да направи нещо такова, но отбеляза, че в предизборната кампания те са изгорили мостовете към ДПС, БСП и ИТН. 

"Чу се, че ПП-ДБ биха се коалирали с ДПС - това е все едно някой да ви каже, че политически ще се самоубива. ДПС има доста големи възможности да направи правителство с ГЕРБ и ПП, но едва ли те ще се реализират на практика. Играта на "Възраждане" е друга - да си вдигат резултата. Те имат потенциал да вземат 22%", обясни проф. Витанов.

"Стигнахме до дамата, която държи отговора на въпроса "Ще има ли правителство?". Математически погледнато, бройката депутати може да дойде от БСП. Г-жа Нинова ще бъде ухажвана. Тя вчера каза, че ще се преговаря пред очите на всички, тя държи ключа към експертното правителство. Борисов може да го направи - въпросът е дали иска и ще му позволят ли външните фактори", подчерта математикът.

Проф. Витанов смята, че е възможно да се състави експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

"Най-много точки ще получи този, който най-малко се вижда - ДПС. Там има много умел политик, който малко се вижда, но винаги получава много точки. Не може да се състави експертно правителство без ДПС", завърши гостът.




Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: