Професор: Хепатит се хваща от немити ръце, не от морската вода

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:55 / 01.07.2014
457
Вероятността да се заразиш в морето с хепатит е нищожна. Във водата вирусът е силно разреден, слънцето също го убива. Вирусът трябва да проникне в тялото.Това не може да стане през кожата, а от неизмити ръце. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни болести.

По думите му епидемиите възникват не от много вода, а от липса на вода. Според проф. Кантарджиев най-лесно може да се пипне дезинтерия, която също като хепатит А, е болестта на мръсните ръце. Професорът съветва често да се мият ръцете, а след излизане от морето задължително трябва да се влезе под душа. 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че не бива да се всява излишна паника, че морето е заразено, още повече в разгара на сезона и по този начин да изпраща туристите в Гърция и Турция.

Проф. Красимир Антонов пък подчерта, че 60 % от регистрираните случаи на хепатит в Европа са в България и Румъния. 

"Аз не знам до колко е възможно да се заразиш с вирусен хепатит А от морето мисля, че е почти невъзможно, но ако не си измиеш ръцете, това ще стане. Личната хигиена трябва да стигне до много високо ниво, защото ние сме на първите места по тази инфекция", коментира проф. Антонов.

Шефът на Националния център по заразни болести обаче контрира, че в България и Румъния са регистрирани 60 % от всички инфекциозни заболявания в Европа, а не само хепатит. "80 % от регистрираните случаи на кучешка тения са в България и Румъния", добави още проф. Кантарджиев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Посолството на САЩ в София с важно съобщение
Близо 57 000 ментета задържаха митничарите на двата моста между Б...
Ако получите такъв имейл от Инспекцията по труда, в никакъв случа...
КНСБ: Човек трябва да получава заплата от 1454 лв. нето, а за сем...
Не отваряйте и не отговаряйте на тези имейли, съветва експерт по ...
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).