Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Професор предупреди за страшно усложнение след КОВИД-19
Автор: Георги Кирилов 16:38 / 04.05.2021Коментари (0)2739
©
По думите на проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология, след натрупания опит за една година работа в условията на пандемия, медиците наблюдават остатъчните симптоми – структурни или функционални, от страна на различните органи и системи, включително и сърцето.

Колко дълго време могат да продължат проблемите и с каква симптоматика?

От тази гледна точка се дефинира едно понятие, което се казва продължителен COVID-19 синдром, като последствие след острата фаза на преболедувана коронавирусна инфекция.

Макар че на този етап липсва общоприета дефиниция на това понятие, можем достатъчно добре да дефинираме симптомите, които го характеризират, както и времевата рамка, в която се появява.

Ако острата инфекция е с продължителност на болестта до около 4 седмици, то продължаващият симптоматичен COVID-19 може да бъде разделен на две фази – от 1 до 3 месеца или от 3 до 6 месеца.

Задължително условие е да имат причинно-следствена връзка между симптомите и преболедуваната остра фаза на болестта. 

Симптомите след преболедуван коронавирус са много разнообразни и включват прояви от много органи и системи, някои по-често срещани, други по-рядко.

Важно е да се отбележи, че няма зависимост от това каква форма на болестта е преболедувана в острата фаза на инфекцията и какви симптоми биха се появили след това.

Най-често срещаните оплаквания на пациентите, които биха могли да се появят след преболедуването на острата фаза, са от страна на дихателната система – задух, лесна умора, суха дразнеща кашлица, следвани от тези на сърцето, на нервната система.

Доста по-рядко биха могли да бъдат засегнати отделителната и хранисмилателната системи. Могат да бъдат наблюдавани и нарушения в кръвосъсирването, с последващи тромбози, тромбоемболии, които са характерни при тежко протичане на острата фаза на болестта.

Всъщност, това е и механизмът, по който най-тежко може да бъде засегнато сърцето?

Нашите наблюдения през последната една година показват, че най-често срещаните сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на острата фаза са свързани с повишена честота на артериалната хипертония, независимо дали преди инфекцията пациентите са имали диагностицирана такава или не. Тук е нашата роля като специалисти да оптимизираме на лечението на тази хипертония.

На второ място, бих искал да спомена ритъмните нарушения на сърцето и най-вече екстрасистолите. Предсърдното мъждене – излизането от нормалния ритъм на сърдечната дейност, и доста по-рядко някои доста по-сложни сърдечни аритмии.

Разбира се, всичко това има своето логично обяснение, свързано с хода на самата инфекция, с особеностите на нейното лечение, реанимационна терапия и други.

На трето място, но не на последно по значение, се нареждат възпалителните заболявания на сърцето и неговата обвивка – миокардит и перикардит.

Като усложнения в хода на преболедуване на инфекцията и след нея забелязваме доста случаи на т.нар. огнищен миокардит, които са протекли като безсимптомни форми на болестта в нейната остра фаза.

Пациентите са били с положителни резултрати от тестовете за коронавирус, с минимални или никакви симптоми, но впоследствие развиват прескачания на сърцето, леко неразположение.

Именно поради тази причина те посещават кардиолог, провеждат съответното образно изследване, което най-често е сърдечен ядрено-магнитен резонанс и на фона, на което се диагностицира лекостепенно фиброзно засягане на сърцето.

Ясно е, че хората, които имат диагностицирани сърдечни заболявания, високо кръвно налягане трябва да бъдат по-внимателни и те си се следят. Но хора от коя възрастова група са рискови, хора със здрави сърца?

Ако въпросът е насочен конкретно към сюжета, който описах, това касае предимно младите хора, които преболедуват коронавирусната инфекция в домашни условия.

Има достатъчно научни данни, че е възможно засягането на сърцето с минимални симптоми, даже без симптоми – в 30 до 50% от случаите, което разбира се, подлежи на допълнителен анализ дали този процент е толкова висок или пък може да се окаже и по-нисък.

На колко – 30-40 годишни?

Да, разбира се, за тази възрастова група говорим. Включително и по-млади – 27, 28 до 30-годишни.

Какви са съветите към пациентите, прекарали COVID-19, независимо дали имат диагностицирани заболявания на сърцето, високо кръвно или са били здрави преди инфекцията?

Нашата препоръка при връщането към нормалната физическа активност това да стане постепенно, с много разум. Особено, ако има симптоми, то трябва да бъде винаги съпроводено с необходимия лекарски контрол и съответните изследвания. И това касае всички засегнати органи и системи.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: