Произвеждаме медицински изотопи за лечение на рак за целия Балкански полуостров

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:50 / 27.10.2016
1097
България има възможност да произвежда изотопи за медицински цели за лечение на ракови заболявания не само за болниците в нашата страна, но и за целия Балкански полуостров, това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц. Димитър Колев по време на посещението там на министър-председателя Бойко Борисов

Премиерът Борисов разгледа новия циклотрон, доставен неотдавна със спомоществуванията на департамента по енергетика на САЩ с близо 30 милиона щатски долара, АЕЦ "Козлодуй" с два милиона щатски долара и един милион лева от Министерството на образованието и науката.

Вчера гласувахме отпускането на три милиона лева , за да могат специалистите от БАН да направят обществената поръчка за построяването на специализирана сграда, в която да заработи ускорителят, каза премиерът Борисов. Той изрази увереност, че ускорителят ще може да произвежда изотопи за медицински цели не само за Балканския полуостров, но и за други страни в Европа.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Левон Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегаш...
Ще разследват щателно теча на данни, свързан с част от отговорите...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).