Производството на електроенергия у нас е понижено с 15%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 22.01.2020
717
Актуалните данни на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) показват, че от началото на годината България е внесла с 35 694 MWh повече електроенергия, отколкото е изнесла. По този начин за първи път от десетилетия България става нетен вносител на електроенергия. Според експерти в бранша причините за това са чисто пазарни. Заради все по-високите цени на електроенергия тя не може да бъде пласирана изцяло на пазара и на нейно място идва по-евтин внос.

Последствието от това е, че производството на електроенергия в страната се е понижило с около 15% на сто в сравнение със същия период на м.г. Освен това не малко от електрическите централи работят на непълна мощност. Един от примерите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която работи в момента с по-малко от 50% от капацитета си.

Тенденцията на постоянен спад на износа на електроенергия започна от пролетта на 2019 г., като за цялата м. г. експортът на ток беше с 25% по-малък спрямо 2018-а.

Заради засушаването ВЕЦ-овете спада производството им от началото на годината с 48% спрямо същия период на 2019 г. С около 14% е спаднало и производството на АЕЦ "Козлодуй" и тецовете. Същевременно има леко повишение при ВЕИ, показват още данните на ЕСО, но поради малкия им дял в общото производство това не оказва особено влияние.

Борсовите цени на тока в България обаче остават най-високи в цяла Европа - в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за 21 януари стойността e 60.86 евро/MWh, пише още "Дарик".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).