Прокуратурата иска от посолството на Сирия официалните документи на Омар

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:44 / 29.08.2022
800
В процес на изясняване е възрастта на Омар Абдан, шофирал автобуса от катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи.

Днес чрез МВнР ще бъде осъществена връзка с посолството на Сирия, за да бъдат изискани официалните му документи, ако има такива в държавата, каза пред Нова тв ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

"Ако не бъдат установени такива, ще се предприемат действия по установяване на възрастта чрез назначаване на съответните съдебни експертизи", посочи тя.

Към този момент само тримата сирийци остават обвиняеми. Предстои назначаване на експертизи на мобилни телефони, с които прокуратурата ще се опита да изясни дали те са поддържали връзки с хора в или извън България.

"Ролята на всеки един от тях е установена с първоначалните следствени действия. Оттук нататък дали ще има привлечени други лица към наказателна отговорност предстои да бъде установено", допълни Маркова.

Тя посочи още, че към момента няма данни тримата задържани сирийци да са участвали в предишни нелегални превозвания на бежанци. "Това не е невъзможно, предвид, че Ахмад е бил  по-дълъг период в страната. Възможно е фирмата, за която твърди, че му е легален бизнес, да е просто привидна", уточни Маркова.

Очаква се съдът в Бургас да реши окончателно дали и северномакедонският гражданин, заловен в неделя като шофьор на тир, превозващ 88 бежанци, ще остане за постоянно в ареста.

Прокуратурата не изключва тримата задържани и преди да са участвали в нелегални канали за трафик на хора. А основната задача сега е да се засили контролът по границите, смята бившият директор на “Гранична полиция" Светлан Кичиков.

“Бързо възстановяване на възпрепятстващото съоръжение и на системите за наблюдение на границата и цялата техника, за да са по-мобилни и да реагират при опити за нарушение в посока България. “Гранична полиция" беше най-осакатената структура в МВР, бяха съкратени над 2 хил. щата. Граница се охранява с политическа воля и с обучен състав", каза Кичиков.

Само от началото на година в Бургас са образуван над 100 досъдебни производства за каналджийство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
25.08.2023 Бургас се преклони пред двамата достойни полицаи Атанас Градев и Йордан
Илиев
14.08.2023 Издигат паметник на пометените от автобуса с мигранти бургаски полицаи
11.08.2023 След автобуса-убиец на полицаите в Бургас: Реабилитират Деян Моллов в "Гранична полиция"?
13.06.2023 Отмениха наказанията на гранични, обвинени за смъртта на двамата бургаски полицаи
19.04.2023 Ето как наказаха тримата каналджии от автобуса – убиец
19.04.2023 Започва делото за сирийците, обвинени за катастрофата с автобус с 47 мигранти в Бургас
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).