Прокуратурата отговори на Божков: Незаконното проследяване и заснемане на прокурор е груб и недопустим натиск

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:55 / 25.06.2020
2491
Прокурорската колегия на ВСС прие на свое извънредно заседание декларация в знак на протест срещу разпространените снимки на прокурор Ангел Кънев от Спецпрокуратурата, публикувани в социалната мрежа в профила на обвиняемия Васил Божков, който се укрива в Дубай. Разследваният по 18 обвинения пусна фотоси на прокурора, който е наблюдаващ по делото му, от които е видно, че Кънев е бил следен през целия ден, предава "Дарик".

По този повод прокурорите от ВСС декларират, че подкрепят прокуратурата за предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на магистратите, които изпълняват своите задължения по закон, защото недопустимият натиск вече е прераснал в криминален.

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки  за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.", гласи текстът на декларацията.

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на ЕК у нас, на държавите-членки на  ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

Документът е приет в съответствие с механизъм за публична реакция на прокурорската колегия на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

По-рано през деня Божков обвини Прокоратурата, че оказва натиск срещу НАП:

През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж.

Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами.

#БъдетеЗдрави

P.S.: Благодаря ви за сигналите. Знам, че в НАП и Прокуратурата има честни и доблестни хора. Не изпълнявайте заповеди, противоречащи на закона и Конституцията. Изпълнението на такива заповеди също е престъпление.

#БъдетеСмели

Виж коментарите (0)

Още по темата (299):
23.04.2024 Божков с коментар за обвинението
23.04.2024 Над 250 свидетели са разпитани по обвинението за рекет, изнудване и корупция срещу Божков и останалите девет
23.04.2024 Божков и още деветима се изправят пред съда за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления
03.04.2024 Обвиняват Васил Божков за няколко поръчки за убийства и изнасилване
01.04.2024 Божков: Никой не е виждал колекцията ми след като беше конфискувана 
01.04.2024 Васил Божков си връща част от колекцията на стойност 20 млн. лева
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).