Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 06.08.2019Коментари (1)1224
©
Илюстрация
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието за прекалено високи цени, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

ВАП се е самосезирала след публикация на "Монитор“ от 11 юни. "Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето“. Проверка показа, че 40 лв. е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното, а клиники пазят в тайна цените на манипулациите.

На 13 юни т.г. прокурор Кирил Христов от ВАП е възложил на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ да организира извършването на проверка в рамките на компетентността си. Във ВАП е образувана преписка след самосезирането на заместника на главния прокурор по повод публикацията за нарушения при предоставянето на медицинска помощ в курорта Слънчев бряг. Съобразно указанията на зам. главния прокурор Ася Петрова е наредено извършването на проверка по реда на надзора за законност. След запознаване с изложеното в публикацията във ВАП са преценили, че са налице данни за нарушения на Закона за лечебните заведения, за което се носи административно-наказателна отговорност. На Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ е указано при наличие на основания да се предприемат действия за реализиране на такава отговорност. В случай че при проверката се констатират основания за сезиране на друг контролен орган, той да бъде сезиран, а при наличие на данни за престъпления от общ характер – да се сезира компетентната прокуратура. На агенцията е даден едномесечен срок за проверката, след което да се изпрати доклад на ВАП с резултатите от нея, както и съставените актове за установяване на административни нарушения и издадени наказателни постановления. А при необходимост от продължаване на проверката да се уведоми ВАП.

На 2 август т.г. във ВАП е получено писмо от главния секретар на Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ Христо Начков. Интересното е, че възлагането на проверката от прокурор Кирил Христов от ВАП е разчетено като "запитване“ дали агенцията има възможност да извърши комплексна проверка на лечебните заведения, включително и извършващите дейност в курорта Слънчев бряг. Отговорът е, че в периода 12 август до 16 август т.г. Изпълнителната агенция "Медицински надзор“ планира да извърши проверка за спазването на нормите в Закона за лечебните заведения във всичките 55 такива, регистрирани и осъществяващи дейност в курорта Слънчев бряг. В писмото се казва, че агенцията не разполага с "административен капацитет“ да обхване всички лечебни заведения на територията на страната, но спазването на нормативните изисквания в Закона за лечебните заведения е включен в обхвата на всяка планова или извънредна проверка, която ще се осъществява и в бъдеще. В края на писмото от медицинския надзор се оплакват, че срещат трудности при извършването на проверки в курортните комплекси по време на активния туристически сезон и предлагат тази проверка да бъде съвместна или при възможност да им бъде оказано съдействие. Не уточняват от кого, но явно визират полицията по нареждане на прокуратурата.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Междувременно стана ясно, че твърде високите цени за медицинските услуги по морето продължават. Те са най-вече в големите курортни комплекси. Пациент например е платил 530 лв. - при лекар в хотел за преглед и възпаление на ухото след плуване в басейн в Златни пясъци. Манипулацията е описана в бележката като "промивка на ухото“. От фактурата, която е издадена, след като е поискана от пациента, става ясно, че прегледът при лекар през нощта струва 170 лв., изписването на рецепта е 40 лева, самата промивка на ухо, описана като 2 по 75 лева, е 150 лева, отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана е 100 лева, апликация на лекарствено средство в ушния канал е 20 лева, а консумативите са изчислени на стойност 50 лева.

От ИАМН пък обясниха, че в агенцията са постъпили сигнали на граждани за завишени цени в лечебни заведения по Черноморието. 

Летовниците от Европа идват или с туроператор, където здравната застраховка е задължителна, или пък с Европейска здравна карта, която покрива доста заболявания. За германските летовници например изобщо не е проблем, че ще се наложи да се извика лекар в хотела, в който са отседнали. След прегледа им се издава фактура, която те плащат в момента, но веднага си получават парите от застрахователя.

Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници.

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

Една част от руските туристи идват без здравни застраховки и също като българите са длъжни да платят кеш.

Заради скъпите лекарски услуги понякога туристите са принудени да се спасяват на принципа "неволята учи“. За да не стигнат до лекарска помощ, пострадалите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им симптомите и фармацевтите продават точните лекарства. Преди няколко дни турист си изгорил ръката в Кранево и отишъл в близката аптека. Там не само че получил отлично мазило, но и фармацевтката му направила превръзка.

В затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща - нито български туристи, нито чуждите. Собствениците на комплексите не разкриват защо е така, но вероятно лекарските услуги са включени в туристическия пакет.

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

Най-често туристите се разболяват от стомашно-чревни инфекции. Причина за това вероятно е морската вода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.08.2019 г.
+1
 
 
Крайно време беше да се вземат мерки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: