Прокуратурата ще иска и имунитета на Станишев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (31)
10:27 / 11.06.2013
13442
Прокуратурата може да поиска имунитета на Сергей Станишев. Лидерът на БСП се оказа един от петимата депутати, на които вероятно им предстои разследване, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

Става дума за делото за изчезването на 7 секретни документа от деловодството на Министерския съвет. Миналата година то бе върнато за трети път от съда с указания, които прокуратурата се затруднява да изпълни.

"Досега сме установили петима депутати, но проверката продължава и може да излязат и други имена. Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност от депутат. Преценява се всеки отделен случай - дали на настоящия етап сме готови да искаме имунитета, или делото да се спре по отношение на депутата и да продължи по отношение на останалите, и ако се съберат достатъчно доказателства на по-късен етап, да се иска сваляне на имунитета му", заяви ден по-рано и.д. градски прокурор на София Евгени Диков пред "24 часа".

Арнаудова уточни, че трима от петимата депутати са добре известни. Това са Цветан Цветанов от ГЕРБ, който сам се отказа от имунитета си, Петър Ангелов от ДПС, който също декларира, че ще го направи, и Сергей Станишев от БСП. Срещу останалите двама няма конкретно обвинение, те протичат по дела срещу други хора или срещу неизвестен извършител и затова имената им се пазят в тайна.

Делото срещу Станишев, който през целия мандат на предишния парламент бе без имунитет, е спряно заради сегашната му защита. За да продължи, главният прокурор трябва да поиска свалянето й. Евгени Диков обясни, че вариантите са два: да се поиска имунитетът на Станишев и делото за четвърти път да бъде внесено в съда, или да бъде прекратено поради неизпълнимите указания, които гласят "едва ли не да се намерят секретните доклади".

Станишев бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна, тъй като, докато е бил премиер, изгубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Разследването започна, след като бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе на министър-председателя Борисов доклад на спецслужбата, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на бившия премиер.

За разгласяване на държавна тайна Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация, но ако обвиняемият е с чисто съдебно минало, прокуратурата може да предложи освобождаването му от наказателна отговорност и глоба от 1000 до 5000 лв.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (31)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).