Прокуратурата в Русе повдигна обвинения на трима души заради търговия с кръв

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:11 / 05.10.2023
792
Окръжна прокуратура-Русе наблюдава досъдебно производство във връзка с разследване за противоправни действия на три лица, реализирани в периода май – октомври 2023 г., на територията на гр. Русе. Същите са свързани с престъпно набиране на лица в затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, с цел от тях да бъде отнета кръв. Най-често набираните са били мотивирани от извършителите да "дарят“ кръв с обещанието да получат определена парична сума. Понастоящем са установени над 15 такива "дарители", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

По отношение на Н.Н – на 26 години, Р.Х. – на 30 години и М.И. – на 46 години са повдигнати обвинения и същите са привлечени за извършени множество деяния осъществяващи престъплението по чл. 159г вр. чл. 159в вр. чл. 159а, ал. 2 от НК, както и за участие в организирана престъпна група по смисъла на чл. 321 от НК.

Проведеното до момента разследване е установило, че участниците в престъпната схема ежедневно са пребивавали на територията на Центъра за трансфузионна хематология, намиращ се в двора на лечебно заведение в гр. Русе. Те предлагали на роднини на пациенти "съдействие“ за набавяне на необходимото им количество кръв срещу сумата от 300 до 600 лева за една банка. В случай на съгласие от тяхна страна обвиняемите осигурявали донор, който получавал за това малка парична сума от обвиняемите.

От Н.Н, Р.Х. и М.И и от домовете им са иззети множество писмени доказателства, съдържащи данни на лица (в това число и такива за кръвногруповата им принадлежност, телефони номера, адреси и платени суми), картончета с поредни номера от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, мобилни телефони и СИМ карти.

Предстои провеждането на разпити на свидетели и установяване на документи свързани с деянието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).