Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г.
Автор: Пламена Николова 14:57 / 11.04.2019Коментари (0)955
©
Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г. Шест са тях, по които институцията е осъществявала ръководство и надзор, са със значим обществен интерес. 

Едно от тях е делото за влаковата катастрофа в село Хитрино, по което прокуратурата привлече към наказателна отговорност за престъпление по член по чл.343, ал. 4, във връзка с ал. 3, б. "б“ от НК двамата машинисти. За катастрофата от 10 декември 2016 г., при която дерайлира влакова  композиция и по непредпазливост беше причинена смъртта и телесни повреди на повече от едно лице, както и големи материални щети, през миналата година в Шуменския окръжен съд започна съдебното следствие, което ще продължи и през тази година.

По досъдебното производство на специален отчет, водено срещу частния съдебен изпълнител Асен Т. за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, вече има осъдителна присъда. Тя е протестирана от Окръжната прокуратура в Шумен пред Апелативния съд заради признаването на подсъдимия за виновен за длъжностно присвояване, но по член 202, а не по член 203 от НК, както и заради явната несправедливост на наложеното условно наказание.   

Сред успехите на прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен е и делото за четворното убийство в Каспичан. Само за три месеца разследването срещу обвиняемия Петър П. беше приключено и той беше предаден на съд за умишленото убийство на четирима свои роднини, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. На 20 февруари тази година при условията на съкратено съдебно следствие Шуменският окръжен съд произнесе 30-годишна ефективна присъда за виновния за четворното убийство 63-годишен мъж.

Три дела за държане с цел разпространение на наркотични вещества, както и за производството им белязаха работата на прокурорите и разследващите през 2018 г. в Шумен. В местността Тунесец край Велики Преслав и в шуменското село Кочово бяха установени като извършители на две престъпления, свързани с наркотични вещества, двама мъже, които без надлежно разрешително държали с цел разпространение 13, 268 кг марихуана на стойност над 50 000 лв. и засели и отглеждали 705 растения от рода на конопа.

Двамата обвиняеми сключиха споразумения с прокуратурата, които съдът одобри, и по силата на които им бяха наложени наказания 2 години за единия и глоба от 5000 лева и 1,8 год. за другия и глоба в размер на 40 000 лева.

При разбиването на втора наркооранжерия  край село Хан Крум бяха намерени 551 растения коноп. За престъплението бе обвинен и задържан под стража В.В. Обвинителният акт срещу ветеринарния лекар Кр. К., отглеждал и държал с цел разпространение над 80 кг марихуана, вече е внесен в Шуменския окръжен съд.  

През 2018 г. прокуратурите в Шуменския съдебен район са работили в условията на устойчива натовареност, заяви в отчетния си доклад административният ръководител на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Причина за това са незаетите места за обвинители, което рефлектира и върху по-високата натовареност на прокурорите. Кадровият дефицит обаче се компенсира с  добрата организация и личната мотивация за работа на прокурорите в района.

През 2018 г. са внесени общо 746 прокурорски акта от прокурорите от района, в това число обвинителни актове, споразумения, постановления по чл.78а от НК и предложение по чл.83б от ЗАНН. Предадени  на съд са общо 784 лица.  През отчетната 2018 г. общият брой на осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт е 753.

Гости на отчетното събрание на  прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав  бяха заместникът на главния прокурор Пенка Богданова, завеждащата отдел във ВКП Славка Славова и административният ръководител на  Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: