Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Промените, свързани със "зелената карта", отварят врата за измами
Автор: ИА Фокус 08:36 / 31.01.2023Коментари (0)773
© БНТ
В НС се дискутират предложения за промени, свързани със "зелената карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се оскъпи двойно. Темата коментира Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

"Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми - кореспонденти, ами седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро "Зелена карта" идват измами, които бг застрахователи в някои случаи са принудени на изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането".

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров пред БНТ.

"Много интересни неща се случиха в комисията по икономика, останах меко казано смутен. на първо четене излезе заместник-министъра на финансите и каза, че нашето национално бюро има определени проблеми и дължи над 30 и няколко милиона по различни претенции от чужбина. Дали всички са измами - едва ли, но нашето национално бюро дължи на другите бюра когато се предявяват претенции за бг превозно средство, предизвикало ПТП в чужбина. Нашият зам.-председател излезе и каза, че тези задължения са намалени до 9 милиона, сега са под 5 милиона, тоест проблемът е решен. Министърката каза ами ние имаме указание да решим проблема, а не да правим законодателни промени. В работната група се появява министъра на финансите, която казва ние се съгласували текстов и ако не бъзе приет текстът на МФ, ние няма да бъдем приети еврозоната и Шенген".

Комисията по икономика беше бламирана заради липса на кворум, въпросът е да не се окажем заложници на политически сценарий, посочи още Димитър Димитров.

Този проблем и двойното вдигане на полицата за "зелена карта" на превозвачите ще се отрази не само на тях, а и на всички обиковени шофьори, предупреди той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: