Проучване: Българинът е по-платежоспособен от всякога

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
10:47 / 05.03.2024
1111
Платежоспособността на потребителите с просрочени задължения в България e рекордно висока, а все повече от тях сключват доброволни споразумения за плащане и използват онлайн канали и платформи за погасяване и самообслужване. Това показват данните от проучването за "Добрия платец" на Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ).

Проучването обхваща над 550 хил. броя задължения. Анализът и оценките в него са изготвени след наблюдение на поведението на платците и рейтинг, изчислен на база събираемост по групи, отнесена към средната за годината.

Изминалата 2023 г. е с осезаемо подобрени нива на платежоспособност за българските домакинства с просрочия, според данните на АСВ. Способността им да плащат непогасени задължения е на най-високо ниво от 2019 г., когато беше изготвен първият анализ за "Добрия платец".

Факторите за тази благоприятна тенденция са относително ниската безработица и висока заетост, ръстът на доходите, в това число заплати и пенсии, исторически ниските лихви по банковите заеми и дори отчетената през изминалите три години инфлация, която обезценява натрупаните в миналото дългове.

Подобрената комуникация и по-честите контакти между платците и компаниите за събиране на вземания, в това число чрез онлайн канали, както и въвеждането на иновации и дигитални технологии за разплащане и самообслужване, също допринасят.

Младите - новите най-добри платци

Един от любопитните изводи в проучването е значително подобрената платежоспособност на младите потребители - тези до 29 години. В миналото тази група често е давана като пример за проблемна при планирането на личните финанси и навременните плащания.

При традиционно добре представящата се възрастова група в това отношение - тази над 60 години, има влошаване спрямо предходната година. По-възрастните обаче продължават да са по-коректни платци, отколкото хората на средна възраст, чиито разходи и финансови потребности по начало са по-високи.

Логично, колкото "по-млади" са задълженията, толкова по-голям е шансът те да бъдат изплатени. Затова и просрочените до една година плащания се събират в много по-висока степен спрямо тези над една и повече години, е друг извод от изследването. Разликата в представянето става далеч по-чувствителна с нарастването на периода на просрочието.

Според населеното място най-съвестни през 2023 г. са били жителите на Панагюрище, Димитровград и Габрово. Година по-рано такива са и тези в Пазарджик и Смолян. Велико Търново показва най-устойчива тенденция в това отношение - хората в града и областта плащат редовно във всяка от изминалите две години. За този период най-затруднени в погасяването на заеми са жителите на Берковица и Самоков.

Облаци от Европа - рисковете се увеличават

Независимо от благоприятните тенденции в проучването за "Добрия платец", рисковете остават, предупреждават от АСВ. Причината - забавянето и зануляването на икономическия растеж в останалите държави от Европа, което предизвиква съкращения на работни места и стагнация в доходите в редица европейски страни, както и рекордно високите лихви по кредитите в страните от еврозоната.

Последното засега не се пренася като тенденция в България, но в бъдеще може да повлияе негативно и да влоши платежоспособността на домакинствата.

БНБ вече предупреди, че може да въведе допълнителни мерки за затягане на ипотечното кредитиране - най-бързоразвиващият се сегмент от банковото кредитиране в България.

Евентуални съкращения на работни места и прекъсване на тенденцията на увеличение на доходите в международни компании с филиали и производства в страната или местни фирми, които обслужват бизнеси извън България, в съчетание с ново ускоряване на инфлацията поради една или друга причина, също може да доведе до влошаване на добрата текуща форма в платежоспособността на българския потребител.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).