Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проучват минерална вода, лекувала 27 болести
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 21.03.2017Коментари (0)888
© Труд
Започва ново проучване на качествата на водата от затлачения и забравен минерален извор в шуменското село Мараш, който се слави като лековит за 27 заболявания. 

Открит е преди близо 40 г. от руснаци, копали за нефт, но не се ползва над четвърт век. Сега община Шумен е подписа договор за разконсервиране и опитно водочерпене от сондажа на 2,8 км. дълбочина с варненската фирма "Геология, проектиране и проучване"АД. То ще струва на кметството 18 000 лв. и трябва да се извърши до началото на месец април, съобщи във вторник зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.

РЗИ ще изследва водата, Министерството на здравеопазването с държавни средства ще възложи на лицензирана лаборатория да извърши анализи и на тяхна базата да бъде направена балнеологична оценка за качествата на водата. Така ще бъде издаден сертификат за сферите на приложение, обясни още д-р Маркова. Очаква се най-късно до края на годината общината да знае дали водата е запазила качествата си.

Според резултатите, ще бъдат предприети следващи стъпки, за да се използва природното богатство. Очакванията са водата да е съхранила качествата си, каза д-р Маркова и припомни, че преди години дебитът е бил 7,2 литра в секунда.

Преди десетилетия с цистерни водата е стигала до шуменската болница, където още са запазени вани, в които са се топяли пациенти. На място е имало два басейна, Мараш е бил курортно селище, но сега всичко е разрушено. Водата е лекувала от опорно-двигателни болести, до кожни и гинекологични. Една от идеите е сега до дълбокия сондаж да има обществена чешма и хората да могат свободно да вземат вода. Възможно е да се възроди и транспортирането й до болницата.

От общината припомнят, че от 2011 г. с решение на МОСВ изворът е предаден за ползване и стопанисване на кметството, както и много други в цялата страна. В началото на м.г. имаше опасност да бъде отнет, след като в продължение на 5 г. не е предприето нищо, за да се разработи. След активна кореспонденция с МОСВ и решение на Общинския съвет за изграждане на съоръжение за обществено ползване на водата се стига и до подписването на договора за проучване.


Източник: Труд








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: