Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Провериха всички потенциално опасни язовири в страната
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 02.12.2016Коментари (0)985
©
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила всички потенциално опасни язовири в страната. По данните на МВР те са 804 и са собственост съответно на: НЕК ЕАД, предприятие "Язовири и каскади" - 31, ВиК дружествата към МРРБ - 11, дружествата към МЗХ - 173, поделение на МО - 1 язовир и 588 са общинска и друга собственост.

Издадени са предписания за понижаване на нивото до кота "мъртъв обем" на 115 язовира. Предписанията за подобряване на техническото състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация са 5 736 броя. По отношение на необходимата документация има 7 983 предписания. Срокът на предписанията изтича в края на годината, след което ще бъдат направени повторни проверки и при неизпълнение ще бъдат налагани санкции, съгласно чл.201, ал.11 и 12 във връзка с чл. 200, ал.1, т. 38-41 от Закона за водите. 

В хода на проверките инспекторите са проверили допълнително 964 язовира, които не са фигурирали в изходната база данни, предоставена на ДАМТН от различни институции (МОСВ, Областни и общински администрации, експлоатационни дружества, собственици и други). 

Все още има и язовири с неизяснена собственост, като в тези случаи се прилага чл.138, б от Закона за водите. Все още не е възможна и идентификацията на голяма част от обектите с посочените в базата данни параметри. Има затруднения и при предоставяне на актовете за собственост от страна на собствениците, а за част от проверените язовири все още не е назначен оператор. Направените при проверките констатации са свързани и с отсъствие на технически персонал, като изключение са язовирите по Приложение 1 от Закона за водите.

Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

ДАМТН апелира собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях, с цел надеждното установяване на техническото и експлоатационното им състояние.

Контролирането на язовирни стени и съоръженията към тях от страна на ДАМТН е непрекъснат целогодишен процес и е основен предмет на дейност на Главна Дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" (ГД НЯСС).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: