Проверки показаха, че няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:02 / 15.12.2014
600
"Няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника у нас, но са констатирани несъответствия в маркировката на стоките и неспазване на изискванията за наличие на превод на български на указанията за употреба". Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес се включи в съвместната проверка на Министерство на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) на битова техника и електроника.

"Целта на кампанията на Министерство на икономиката е безопасността и законосъобразността на пускането на пазара на електрически уреди - черна и бяла техника", посочи зам.-министър Везиева.

Тя обясни, че при проверките освен техническата изправност на уредите, се преглеждат и цените им, дали е начислен ДДС и дали съответстват на вносните документи. Най-често регистрирани нарушения са несъответствия с изискванията при маркировката на стоките и наличието на превод на български език на инструкциите и предупрежденията на етикетите

В проверките на ДАМТН от началото на годината досега от магазинната мрежа са иззети и са унищожени 195 броя несъответстващи на изискванията електроуреди. Общо 1917 проверки е извършила ДАМТН от началото на годината до момента. От тях 876 са били фокусирани именно върху черната и бяла техника, като са регистрирани едва 30 нарушения - предимно на хладилници и телевизори. До момента са издадени 19 акта на стойност 20 хиляди лева. Максималната глоба за често срещаните нарушения е 2 хиляди лева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Родител пред "Фокус": Оценките за постижения в детските градини н...
На трудов или граждански договор могат да работят студентите
Държавата е значителен акционер в Първа инвестиционна банка
Недекларирана валута за близо половин милион лева иззеха на "Капи...
Енергиен експерт с прогноза за скок на тока с около 5%
Заметресение разлюля България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).