Проверяваме в интернет снимат ли ни законно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:46 / 15.08.2014
564
Само за няколко минути през телефона си всеки ще може да провери дали го снимат законно. При справка в регистъра ще може да види дали дадено учреждение или друго място с видеонаблюдение е регистрирано като администратор на лични данни. Ако се окаже, че това не е така, значи камерите са незаконни и човекът може да си търси правата, като подаде жалба. Това съобщи вчера членът на Комисията за защита на личните данни проф. Веселин Целков. През февруари т.г. е започнало усъвършенстване и разширяване на електронните услуги, които КЗЛД предоставя на гражданите и бизнеса. Изграждането на електронния портал трябва да приключи през септември следващата година.

Само за няколко секунди през нета всеки може да провери и дали му искат личната карта законно.

Порталът ще осигурява достъп до информация за всички регистрирани администратори на лични данни. "И ако например някой човек се усъмни в хотел защо му искат личната карта, веднага може да влезе в портала, чрез интернета на телефона си и да провери дали фирмата има това право, т.е. дали хотелът е администратор на лични данни", обясни проф. Целков.

Електронният достъп до услугите на КЗЛД ще облекчи и бизнеса. За пример беше дадено регистрирането на аптека. Предоставянето на всички данни за лицензирането ще става по електронен път. А когато вече регистриран администратор на лични данни разшири или стесни дейността си и трябва да актуализира регистрите си, вместо да изпраща писма и документи до комисията, за да го заяви, може да направи това от компютъра в офиса си, обясни още проф. Целков.

Държавните учреждения пък ще имат специален директен достъп до данните на комисията, за да могат да правят необходимите им справки по електронен път, без да е необходимо да се изпращат писма, молби и заявки.

В момента в страната са регистрирани 380 000 администратори на лични данни - физически и юридически лица, съобщиха от комисията. По електронен път регистрирането ще става за 10-15 минути, с което се спестява излишно губене на време и разнасяне на бумаги както за гражданите, така и за бизнесмените.

Електронният портал ще осигури достъп до него и на незрящите хора, казаха още от Комисията за защита на личните данни. В него ще има информация не само за регистрацията на администраторите, но и всички жалби и преписки, свързани с тях, обясниха още от комисията.

Камерите в коридора на блока - нелегални

Ако сложите камера за наблюдение на дома ви и тя е разположена така, че да заснема и публично достъпни места - тротоар или етажна площадка, това е незаконно, ако не сте регистрирали видеонаблюдението в Комисията за защита на личните данни. Това е така, защото записите от камери съдържат лични данни, тъй като чрез тях можете да бъдете физически идентифициран по безспорен начин.

Право да извършват видеонаблюдение имат търговци или юридически лица, както и техни звена за охрана, които са лицензирани за частна охранителна дейност. Право имат и държавните нституции, на които се налага да извършват видеонаблюдение за изпълнение на своите функции.

Щом администратор на лични данни е сложил камери, той е длъжен да уведоми чрез информационни табла на видно място за това, без да уточнява къде се намират те.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Синдикатът на железничарите отново в протестна готовност: Какви с...
Автоинструктор: Високата скорост е единствената причина за тежкит...
Ще се поемат ли лекарствата за децата със синдром на растежа от Н...
Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужб...
Няколко области са предупредени с жълт код за интензивни валежи
Излезе най-новата прогноза за вторник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).