Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Провежда се тактическо учение на флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2023"
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 06.06.2023Коментари (0)1100
© вмс
От 5 до 9 юни 2023 г. в националните морски пространства на Република България се провежда тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "ЧЕРНО МОРЕ 2023", което е част от командно-щабното учение с войски за реално действие на Военноморските сили "МОРСКИ ЩИТ 2023“. Това съобщиха от щаба на ВМС за Varna24.bg. 

Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и има за цел да усъвършенства придобитите способности на флотилията за планиране, подготовка и провеждане на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.

Основните задачи са усъвършенстване уменията по прилагане на стандартни оперативни процедури за организиране на дейността на щаба на флотилията за командване и управление на подчинените сили при изпълнение на бойни задачи, провеждане на тактически действия от родовете сили в различни условия на обстановката, както и взаимодействието с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

В учението участват командването, щабът и формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, катер от Хидрографска служба, вертолети от морската вертолетна авиобаза, щурмова авиация от Военновъздушните сили, техника и личен състав от Втора механизирана бригада и Център на подготовка на специалисти от Сухопътни войски.

В рамките на учението се провежда оценка и сертифициране на базов миночистач "Шквал“ по стандартите на НАТО.

Учението започна с работа на щабовете по планиране и организиране на действията на силите на море.

Днес, със снемането на корабите и катерите от постоянните им пунктове за базиране и извършване на преход до назначените райони за бойна подготовка, беше дадено начало на следващия етап.

Тактическото формирование на патрулните сили, в състав от фрегатите "Дръзки“, "Верни“ и "Смели“ и корвета "Бодри“, изпълняват артилерийски стрелби срещу въздушен и надводен противник, отработват тактически действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка, по тактическо маневриране, както и учения по защита на кораба от ядрено, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.

Тактическото формирование на противоминните сили, съставено от минен ловец "Цибър“, базови миночистачи "Шквал“ и "Прибой“ и рейдови миночистачи "Евстати Винаров“ и "Капитан I ранг Димитър Паскалев“, провеждат тактически действия по борба с минната опасност, които обхващат провеждане на кораби през райони и фарватери, предварително обследвани с хидроакустически станции и подводни управляеми апарати, търсене на дънни и котвени морски мини с корабни тралове, унищожаване на откритите мини, както и провеждане на учения по приемане и предаване на товари на море и оказване на помощ на човек, паднал зад борд.

Тактическото формирование на спомагателните сили, в което са включени спасителен кораб "Протео“, учебно-спасителен кораб "Капитан I ранг Димитър Добрев“, минен заградител "Сириус“ и водолазен катер "Форос“, изпълняват задачи по постановка на морски мини от единичен кораб, по търсене и унищожаване на дънни неконтактни морски мини, отработват тактически действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка, провеждат учения по защита на кораба от ядрено, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.

Предстоят дни, наситени с бойни упражнения и стрелби, в които личният състав от флотилията за пореден път ще има възможност да потвърди своите знания и професионални умения при изпълнение на поставените задачи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: