Пълна мобилизация на фирмите за зимно поддържане заради чакания сняг

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 29.11.2016
1811
Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова свика работно заседание в Агенция "Пътна инфраструктура" за проверка на зимната готовност във връзка с прогнозите за очаквани снеговалежи, навявания и рязко понижаване на температурите. Тя разпореди пълна мобилизация на фирмите за поддържане, ангажирани с почистването на магистралите и републиканските пътища.

На срещата беше докладвано, че над 3000 машини за зимно почистване са мобилизирани за поддържането на 20 000 километра републикански пътища. Те са разположени в 345 опорни пункта. Министърът получи уверението, че от днес на обед снегопочистваща техника вече е разположена на определени места за изчакване в райони, в които се очаква снеговалеж. 

Ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" увери министъра, че фирмите-изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали, както и че пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. 
 
Всички машини са снабдени с GPS, което позволява да се проследи движението им в реално време. Контролът на дейността на фирмите се осъществява както чрез технически средства, така и от служителите на АПИ по места.

Поради очакваните днес и утре валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната Агенция "Пътна инфраструктура" препоръча на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с необходимото за зимна обстановка оборудване и да шофират със скорост, съобразена с метеорологичните условия. 

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Виж коментарите (0)

Още по темата (419):
23.10.2017 Климатолог: Зимата си идва бавничко, еленчетата са готови да разнасят подаръци на децата
09.10.2017 Над 80% от шофьорите навлизали в проходите с летни гуми в почивните дни
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
15.03.2017 Завръща ли се зимата? По-добре вижте това!
14.03.2017 Какво време ни очаква до края на март?
27.02.2017 Над Черноморието ще бъде предимно слънчево и почти тихо
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).