Пълна прозрачност за строежа на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй", искат от "Възраждане"

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
09:25 / 12.03.2024
1588
"Възраждане“ иска прозрачност за строежа на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй“

От парламентарната група на "Възраждане“ са внесли предложение за отмяна на Решение на Народно събрание от 23 февруари 2024 г. за провеждане на преговори със само един потенциален строител на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Вместо това те предлагат Министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на процедура за подбор на потенциални изпълнители за инженеринг във връзка с предприетите действия по изграждането на 7-и и 8-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй“ по процедура одобрена от Народното събрание и при спазване на всички принципи на конкуренцията и свободния пазар.

В мотивите на решението е посочено, че изключително краткият срок за подаване на оферти от потенциалните строители е породил бурна обществена реакция. Още по-притеснителни са така наречените критерии, които трябваше да бъдат покрити от въпросните компании. Целият процес предизвика огромни съмнения в намерението на Министерство на енергетиката да се стигне до преговори с компанията, която би предоставила най-качествена и най-изгодна за българската страна услуга.

Създаде се усещане за предрешен избор.

На практика, чрез актове на Народното събрание, се узаконява ограничаването на конкуренцията и разходването на публични средства без никакъв пазарен принцип, в разрез с обществените очаквания за публичност, прозрачност и контрол.

Отчитайки, че политиките в този стратегически сектор са от високо обществено значение и, за да бъде защитен националният интерес, от "Възраждане“ считат, че е нужно незабавно да бъде отменено решението за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй и, че министърът на енергетиката следва да организира, координира и контролира провеждането на нова процедура за подбор на потенциални строителни фирми, която да бъде проведена с ясни и конкретни критерии, достатъчни по продължителност срокове и спазвайки световно утвърдените практики за пазарен принцип и свободна конкуренция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (41):
16.05.2024 Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"
15.05.2024 Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, нито продукцията за това, което предстои
07.05.2024 Ето защо изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" по AP1000 е толкова важно за България
30.04.2024 Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет на кабинета, каза енергийният министър пред посланика на Азербайджан
22.04.2024 Лицензираха новото ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", произведено от "Уестингхаус"
22.04.2024 КЕВР погна АЕЦ "Козлодуй", глоби ги с над 600 хил. лева!
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).