Първан Симеонов: Мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, те не са наивници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 04.05.2022
998
Депутатите решават днес дали да дадат мандат на кабинета "Петков" за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и "Възраждане" не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

"Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже", коментира пред Нова телевизия социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави "плавен завой".

"По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП", коментира Симеонов.

"Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца", заяви политологът Анастас Стефанов.

"Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси", каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. "В България на всичко казваме "да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и "не"", заяви Първан Симеонов.

Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично "не са наивници".

"Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото", смята Симеонов.  "Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата".

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите интереси. "Колкото повече властта изпада в хаос, президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия", каза Стефанов.

"Лепилото на коалицията" в момента не е толкова Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, смята Първан Симеонов. Това било традиционното разделение в българското общество.

"Борисов излиза лека-полека от изолацията и получава шанс да се доказва пред западните партньори", смята Симеонов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).