Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първи подробности за експлозията в "Арсенал"!
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 14.05.2020Коментари (0)1219
©
През централния вход на завод "Арсенал" влязоха полицейски коли. Експлозията е избухнала преди десетина минути. Вижда се пушек, който се издигна за кратко от района на завода.

Според областния управител Гергана Микова при инцидента са пострадали двама души. Те са с леки наранявания. Тази информация все още не е потвърдена от разследващите органи, а й е съобщена от източници от самото предприятие.

БГНЕС припомня, че инцидентите в оръжейницата, за съжаление, са често случващи се.

Последният такъв е от началото на март тази година. На 11 март в Завод № 4 на "Арсенал" АД, находящ се в Мъглиж, стана взрив, който унищожи производствени сгради. Тогава пострадаха общо 6 лица, от които две лица бяха настанени в болница за лечение. Последва и разпускане на целия клон в Мъглиж.

Ето и най-големите инциденти във военни заводи в последните години.

На 17 октомври 2018 година стана инцидент в цех 120 на завод 3 в "Арсенал". Тогава аварията изпрати шестима работници в болница, един от тях пострада сериозно.

В средата на март месец същата година 27-годишен служител на "Арсенал" загина, а друг с десет годишен стаж бе ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Няколко дни след инцидента пострадалият издъхна в болница от тежките рани.

Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на "Арсенал" април 2016 г.

В края на май също 2016 г. загина 52-годишен работник след взрив в обект на завод 4 на "Арсенал "АД, който е разположен в Мъглиж.

На 10 януари 2015 г. около 10.00 ч. избухна взрив в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово. Пострадали бяха двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривила пресформата за иницииращо взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са били с опит и минавали през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. Повечето от хората в Иганово към момента на инцидента бяха на трудов договор в поделението на ВМЗ-Сопот АД, в което са разположени част от производствените корпуси на военния завод.

На 19 декември 2014 г. в Мъглиж избухна взрив на частен завод за боеприпаси. Загина един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж бяха ранени. Експлозията стана във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. Взривът е станал в 11:27 ч.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на "Военен завод – Миджур" в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в "Миджур".

На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод "ТЕРЕМ – Цар Самуил" ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвика взрив. Пострадалите бяха 10 души.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на "Арсенал" край Мъглиж избухна взрив. Вследствие политравма с около 98% изгаряния загина работещ в завода мъж.

На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсиха за по-малко от денонощие военния завод "Арсенал" – Казанлък. Пострадали нямаше.

На 5 юни 2012 г. след 14:40 ч. при пътния възел Петолъчката край Ямбол започнаха серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" Трявна. В момента на взрива в нея са се намирали 13 души, седем от тях бяха пострадали.

На 12 ноември 2011 г. в 09:00 ч. се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете имаше около 3000 снаряда от калибър 152, нямаше химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Нямаше пострадали хора.

3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухна пожар. Четирима служители на фирмата бяха пострадали.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод "Арсенал" в Казанлък избухна пожар, който доведе до взривове. В склада за готова продукция бяха съхранявани гранати. Няма жертви.

На 3 юли 2008 г. около 06:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухна взрив. Експлозиите продължиха през целия ден. В поделението се съхраняваха излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежаха на утилизация.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разрази пожар. Привечер огънят достигна склад за боеприпаси в с. Иваново и доведе до взривове.

Най-много жертви взе завод "Миджур" край видинското село Горни Лом. Всичките 15 души – 13 мъже и 2 жени, които бяха на смяна да утилизират мини, загинаха.

Инцидентът в завод "Миджур" стана на 1 октомври 2014 година. През лятото на 2019 година Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима. Втората обвиняема – Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в Министерство на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод "Миджур", която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката. /БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: