Първият транш от парите за хотелиерите, приютили бежанци, е изплатен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:43 / 19.04.2022
838
Първият транш от парите за хотелиерите, които подслониха украински граждани у нас, вече е изплатен. Oт министерството на туризма съобщиха, че около 50 хиляди бежанци от войната, се намират в 506 места за настаняване . Всеки един хотелиер трябваше да получи по 40 лева за бежанец.

Неясната дата за изплащане на хуманитарна помощ към хотелиерите, доведе до недоволство и напрежение в бранша, подкрепил украинските бежанци.

“Тия, които работят от самото начало, вече се задъхват с плащанията и трябва да има регламент, който да каже от тази до тази дата ще се плаща, за да може колегите да са подготвени и да знаят за какво иде реч", каза хотелиерът Венелин Ташев пред Нова телевизия.

Няколко часа по-късно, от Министерството на туризма реагираха  - над 11 милиона лева са изплатени днес на общо 328 лица, подпомагащи украински бежанци у нас.

“Плащането вече е извършено. Тоест, към днешна дата, даже към сегашния момент, може би има хотелиери, които вече са си получили парите за хуманитарна помощ", Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. 

Част от хотелиерите, обаче, не са съгласни парите да се бавят заради проверките, които държавата извършва за дублирани настанявания.

“Имаше в документите, или по-точно казано в приложените хотелски регистри, дублиране на имена на хора, които по едно и също време са в няколко обекта", каза още тя

“След като се направят проверките, да спрат парите от другото плащане и сега да ни платят едни 80%, да спрат едни 20, за да може ние да продължим да обслужваме тези хора и да си плащаме сметките", отбеляза Ташев.

Хотелиерите по морето са притеснени от това, че първите им туристи идват в края на месец май, а все още няма яснота къде ще се настанят украинските бежанци.

“Това е една релокация от десетки хиляди души, които трябва да отидат в някаква посока. Изисква се огромна организация и ние трябва да сме наясно кой с какви ангажименти е", Радостин Дачев, хотелиер. 

 “В момента активно работим по различни варианти за настаняване на чужденците и след тази дата. Обсъждат се различни варианти на настаняване", споделя Георгиева.

Очакват се още два транша през следващите месеци.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).